Fermierii convocați la Minister, în seara aceasta. Ministrul Agriculturii: În următoarele 30 de zile nu va intra nicioun bob din Ucraina în România

România așteaptă ca Ucraina să transmită, până la finele acestei zile, planul de măsuri privind exporturile de cereale solicitat de Comisia Europeană pentru a reglementa apoi intern situația importurilor din statul vecin. Fermierii din sectorul vegetal au fost invitați, azi, la ora 18:00, la Minister.
Alina Stanciu - lun, 18 sept. 2023, 13:19
Fermierii convocați la Minister, în seara aceasta. Ministrul Agriculturii: În următoarele 30 de zile nu va intra nicioun bob din Ucraina în România

Ministerul Agricultuii, Florin Barbu, spune că, de vineri, 15 septembrie, de când sunt din nou permise  importurile de grâu, floarea-soarelui, porumb, rapiță și orz din Ucraina în România, pe teritoriul țării nu a intrat „niciun bob” din statul vecin.

Viitorul este însă momentan incert, având în vedere că deciziile MADR vor depinde de răspunsul Ucrainei la solicitarea Comisiei. Totuși, ministrul a vorbit public despre existența unui proiect de act normativ prin care s-ar putea interzice importurile celor patru produse din Ucraina.

„Am avut o discuție în cadrul Biroului Politic Național. Am convocat astăzi, la ora 18:00, toate asociațiile de fermieri din sectorul vegetal. Avem actul pregătit, așteptăm și deciziile Ucrainei și vă asigur că vom lua cele mai bune decizii pentru fermierii români”, a declarat ministrul potrivit căruia, astăzi, până la ora 24:00, Ucraina ar trebui să transmită Comisiei Europene un plan de măsuri.

” În 72 de ore (de la 15 septembrie n.red), Ucraina trebuie să vină cu planul de măsuri, iar apoi să discute cu fiecare stat memebru ( dintre cele cinci din vecinătate n.red) despre licențele de export. În cazul în care Ucraina nu va veni cu planul de măsuri și cu licențierea pentru porumb, grâu, floarea-soarelui, orz, rapiță, Comisia a spus că va interzice importul până pe 31 decembrie 2023. Așteptăm 30 de zile să vină cu planul de măsuri. În cele 30 de zile nu va intra nicioun bob în România ( din Ucraina n.red). (…) Suntem pregătiți să protejăm munca fermierilor români.” a mai spus ministrul potrivit căruia România va permite în continuare tranzitul de cereale din Ucraina pe teritoriul său.

„Exportul de cereale românești este în regulă. Avem în Portul Constanța dane care sunt destinate fermierilor români”.

Amintim că, potrivit unui anunț al Comisie Europene de vineri, 15 septembrie, Ucraina a fost de acord să introducă, în termen de 30 de zile, orice măsuri legale (inclusiv, de exemplu, un sistem de licențe de export) pentru a evita creșterea masivă a cantităților de cereale din UE.

Până atunci, Ucraina trebuie să instituie, începând cu 16.09.2023, măsuri eficiente de control al exportului a 4 grupe de mărfuri pentru a preveni orice denaturare a pieței în statele membre învecinate. De asemenea, Ucraina va prezenta Platformei de Coordonare un plan de acțiune cel târziu până la închiderea activității de luni, 18 septembrie 2023.

Comisia Europeană și Ucraina s-au angajat, de asemenea, să monitorizeze situația prin intermediul platformei pentru a putea reacționa la orice situație neprevăzută. Comisia Europeană se va abține de la impunerea oricăror restricții atât timp cât măsurile eficiente luate de Ucraina sunt în vigoare și funcționează pe deplin.

Amintim că în perioada 2 mai-15 septembrie, Ucraina nu a putut exporta cereale în România.

Ce spun fermierii

Într-o nouă scrisoare deschisă transmisă azi Guvernului, fermierii reuniți în Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR) vorbesc despre o îngrijorare extremă cu privire la efectele imediate și consecințele pe termen lung ale încetării, în noaptea de vineri 15 septembrie, a interdicției privind importurile de cereale ucrainene în cele cinci state UE vecine ale Ucrainei.

„Consecința imediată va fi încheierea rapidă a unor contracte de import între operatori autohtoni și exportatori din Ucraina, care vor da un semnal în piață și vor duce la scăderea rapidă a prețurilor la poarta fermei în România, prețuri care deja, în prezent, cu greu acoperă costurile de producție. Considerăm că nu există nici măcar un singur element în declarația Comisiei Europene care să ne asigure că acest lucru va fi stopat printr-un mecanism eficient de monitorizare care să ducă rapid la activarea măsurilor de salvgardare! În al doilea rând, limitarea voluntară a exporturilor din partea Ucrainei este extrem de dificil de pus în practică și de monitorizat, nemaivorbind că acestea ar trebui implementate în termen de 30 de zile, timp suficient pentru încheierea contractelor care să ducă la tranzaționarea unor volume importante de cereale, acompaniate de scăderea prețurilor pe piața românească. Conștienți de aceste pericole, omologii dumneavostră din Polonia, Slovacia și Ungaria au luat măsuri unilaterale de protejare a pieței interne, cu aplicare imediată. Ne întrebăm și vă întrebăm: Guvernul României ce așteaptă?”, spun fermierii în scrisoarea deschisă.

 

Te-ar mai putea interesa și
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece mai mult timp aşa cum ne place, vin către voi cu o opţiune demnă de......
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...