Fermierii din Ucraina nu vor reduce suprafaţa însămânţată cu grâu de iarnă, în pofida crizei exporturilor

Fermierii din Ucraina nu ar urma să reducă suprafaţa însămânţată cu grâu de iarnă pentru recolta din 2024, în pofida costurilor logistice mai ridicate, din cauza crizei exporturilor, provocată de război, a declarat adjunctul ministrului ucrainean al Agriculturii, Taras Vysotskiy, pentru Reuters.
AGERPRES - mar, 29 aug. 2023, 16:00
Fermierii din Ucraina nu vor reduce suprafaţa însămânţată cu grâu de iarnă, în pofida crizei exporturilor

Exporturile ucrainene au fost afectate după ce, luna trecută, Rusia a decis să părăsească acordul negociat de ONU care permitea Ucrainei să exporte cereale via porturile sale de la Marea Neagră. Decizia a sporit speculaţiile că fermierii ar putea însămânţa cu grâu o suprafaţă mai mică din cauza scăderii marjei de profit, din cauza rutelor de export mai costisitoare, scrie Agerpres.

Fermierii din Ucraina intenţionează să majoreze suprafaţa cultivată pentru 2024 cu rapiţă de iarnă, la nivelul record de 1,9 milioane hectare, dar ar putea reduce suprafaţa cultivată cu grâu de iarnă, conform unui studiu publicat luni de Ministerul Agriculturii de la Kiev. Conform documentului, 45% dintre fermieri nu intenţionează să reducă în toamnă suprafaţa cultivată, în timp ce 38% vor să o majoreze şi 14% nu vor semăna culturi de iarnă. Cel mai semnificativ declin al urma să se înregistreze la suprafeţele cultivate cu orz de iarnă. De asemenea, ar putea scădea ponderea suprafeţelor cultivate cu grâu şi ar putea creşte zona cu rapiţă de iarnă.

Totuşi, Taras Vysotskiy a declarat marţi pentru Reuters că posibila reducere a suprafeţei cultivate cu grâu de iarnă ar putea totaliza doar 0,1%.

„Suprafaţa cultivată cu grâu nu va scădea semnificativ, doar cu 0,1%”, a dat asigurări oficialul ucrainean.

În urma aşteptatei reduceri a suprafeţei totale cultivate cu cereale de iarnă s-ar putea înregistra şi o scădere de 5,4% a suprafeţei însămânţate cu orz în această toamnă, a explicat Vysotskiy.

Pentru recolta din 2023, fermierii din Ucraina au însămânţat cu grâu de iarnă aproximativ 4,1 milioane hectare, iar pentru orz au fost alocate aproximativ 615.000 hectare.

În mod tradiţional, în Ucraina se cultivă grâu de iarnă, responsabil pentru cel puţin 95% din producţia totală de grâu a ţării. Fermierii au finalizat aproape recoltarea grâului în acest an, obţinând 21,9 milioane tone metrice. În 2022, recolta a totalizat 20,7 milioane tone.

Adjunctul ministrului ucrainean al Agriculturii nu a prezentat estimări privind suprafaţa totală însămânţată pentru 2024, dar a apreciat că suprafaţa însămânţată ar putea creşte cu 0,5 milioane hectare, sau 8%, faţă de sezonul precedent.

În prezent, Ucraina exportă volume limitate de cereale prin porturile sale mici de la Dunăre şi prin frontiera terestră cu Uniunea Europeană. Astfel, fermierii locali au fost forţaţi să-şi ajusteze planurile privind însămânţările din 2023 şi au preferat plantele oleaginoase, care sunt mai scumpe dar cantitatea recoltată este mai mică. Încă din 2023 Ucraina a redus suprafaţa cultivată cu porumb în favoarea florii soarelui.

Te-ar mai putea interesa și
O abație veche de 1.000 de ani din Ungaria, încearcă să salveze cărțile pe care le deține de o infestare cu insecte
O abație veche de 1.000 de ani din Ungaria, încearcă să salveze cărțile pe care le deține de o infestare cu insecte
Zeci de mii de cărţi, vechi de secole, sunt scoase de pe rafturile unei abaţii medievale din Ungaria, în încercarea de a le salva de o infestare cu insecte care ar putea distruge veacuri de......
UniCredit va continua distribuția titlurilor de stat Fidelis după preluarea Alpha Bank
UniCredit va continua distribuția titlurilor de stat Fidelis după preluarea Alpha Bank
UniCredit Bank S.A. (UniCredit Bank) anunță că începând cu 15 august 2025 va prelua toate serviciile de investiții ...
Europa riscă să rămână în urmă în cursa inteligenței artificiale. Pentru a reduce decalajul față de SUA trebuie accelerată adoptarea tehnologiei AI
Europa riscă să rămână în urmă în cursa inteligenței artificiale. Pentru a reduce decalajul față de SUA trebuie ...
Europa riscă să rămână în urmă în cursa globală a inteligenței artificiale, iar pentru a reduce decalajul de productivitate ...
71% dintre români consideră că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită. Cum ar vota românii dacă ar avea loc alegeri parlamentare în această perioadă – sondaj Flashdata
71% dintre români consideră că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită. Cum ar vota românii dacă ar avea loc ...
71% dintre români consideră că ţara noastră se îndreaptă într-o direcţie greşită, iar 38% din cei chestionaţi ...