Fermierii francezi se pregătesc de noi proteste
După promisiunile guvernului francez, fermierii aşteaptă acum rezultate concrete la fermele lor, şi chiar dacă FNSEA nu a lansat un apel la o mobilizare la scară naţională, „fiecare departament îşi rezervă iniţiativa de a demara anumite acţiuni”, a spus Arnaud Rousseau în ultima zi a Salonului agricol de la Paris şi înaintea unei reuniuni a preşedintelui Emmanuel Macron cu sindicatele fermierilor, programată a avea loc la palatul Elysee la mijlocul lunii martie.
„Cei care se aşteaptă că totul se va termina în 15 zile greşesc. Fermierii au nevoie de ceva concret…Ar putea fi mai multe acţiuni pentru a fi siguri că lucrurile se vor întâmpla în următoarele zile”, a declarat Rousseau, fără a oferi alte detalii.
Luna trecută fermierii francezi şi-au suspendat în mare parte protestele după ce premierul Gabriel Attal a promis noi ajutoare de urgenţă în valoare de peste 400 de milioane de euro. De asemenea, executivul de la Paris a promis că va relaxa constrângerile, în special cele legate de protejarea mediului.
La fel ca şi omologii lor din Spania, Germania, Grecia sau Polonia, fermierii francezi protestează împotriva a ceea ce ei numesc o concurenţă neloială din partea ţărilor non-UE, care nu trebuie să respecte aceleaşi reguli, precum şi împotriva birocraţiei europene. De asemenea, fermierii critică preţurile de achiziţie mult prea scăzute pentru producţia lor, în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), şi lipsa ajutoarelor pentru acest sector.
Executivul comunitar a formulat recent o serie de propuneri pentru a reduce povara reglementărilor asupra fermierilor şi a răspunde la revendicările lor, precum relaxarea cerinţelor cu privire la terenurile lăsate în pârloagă şi simplificarea procedurilor administrative.
La nivel internaţional, reuniunea ministerială a Organizaţiei Mondiale a Comerţului s-a încheiat sâmbătă fără ca ţările membre să ajungă la un acord cu privire la două teme majore: pescuitul şi agricultura.