Fermierii înregistraţi ca PFA nu trebuie să plătească impozit pe veniturile din agricultură

Fermierii înregistraţi ca persoane fizice autorizate (PFA) nu trebuie să plătească impozit pe veniturile din agricultură, afirmă deputatul UDMR Edler Andras, situaţia fiind clarificată în urma discuţiilor cu MFP, care va propune un nou sistem de impozitare a veniturilor agricole "semnificative".
Economica.net - mie, 21 mart. 2012, 15:46
Fermierii înregistraţi ca PFA nu trebuie să plătească impozit pe veniturile din agricultură

Deputatul UDMR de Covasna Edler Andras a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Tanczos Barna şi şefii direcţiilor judeţene de Finanţele Publice şi Agricultură Covasna, Ambrus Attila şi Konczei Csaba, că agricultorii care s-au înregistrat ca persoane fizice autorizate (PFA) nu trebuie să plătească în viitor impozit pe veniturile realizate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a menţionat că Ministerul Finanţelor, în consens cu cel al Agriculturii, a emis, vinerea trecută, o circulară în acest sens.

Deputatul Edler a afirmat că foarte mulţi fermieri s-au înregistrat în ultimii ani ca PFA, în vederea accesării fondurilor europene, şi la acel moment au aflat că, dacă până atunci nu a trebuit să plătească impozit pe veniturile realizate din agricultură, odată cu trecerea la PFA, fiscul le cere impozit.

„De aproape un an încercăm să elucidăm corecta aplicare a prevederilor legale privind impozitarea agricultorilor, iar astăzi (miercuri – n.r.) pot să afirm cu bucurie că am ajuns la capătul acestui drum şi avem un răspuns din partea Ministerului de Finanţe, în care se arată exact că impozitarea privind veniturile realizate din agricultură a persoanelor fizice autorizate este similară cu cea a persoanelor fizice, drept urmare beneficiază de scutirea prevăzută de Codul Fiscal”, a spus deputatul de Covasna.

Potrivit sursei citate, în consecinţă, cei care au plătit impozit vor putea solicita restituirea acestuia.

La rândul său, secretarul de stat Tanczos Barna a apreciat drept o realizare uriaşă clarificarea aspectelor „câteodată ambigue” din Codul Fiscal şi din normele de aplicare.

„Pentru fermierii care au accesat prin diverse proiecte fonduri europene este un lucru important ca aspectele privind fiscalizarea, obligaţiile lor, să fie clare, să fie cunoscute de toată lumea”, a spus Tanczos.

Pe de altă parte, Tanczos Barna a declarat că au început discuţiile cu conducerea Ministerului Finanţelor în vederea elaborării unui nou sistem de impozitare a veniturilor din agricultură în cazul persoanelor fizice şi al persoanelor fizice autorizate, al celor care deţin autorizaţii de funcţionare în diverse forme, respectiv PFA, întreprinderi individuale, asociaţii familiale etc.

Tanczos a spus că, în cazul în care se va reuşi definitivarea noului sistem de impozitare, aceasta trebuie să fie aprobat până la sfârşitul lunii iunie, astfel încât să intre în vigoare din 1 ianuarie 2013.

„Cred sincer că cei care desfăşoară activităţi agricole ca persoane fizice sau persoane fizice autorizate, care produc pentru piaţă şi au un volum de activitate semnificativ trebuie să intre în rândul plătitorilor de impozite”, a spus Tanczos.

Potrivit acestuia, veniturile din agricultură nu trebuie să facă notă discordantă faţă de celelalte, în cazul în care se practică agricultura în scop comercial.

„În cazul în care fermierul produce în principal pentru consumul propriu – e vorba despre fermele de subzistenţă – considerăm că impozitarea trebuie să fie mai relaxată sau să nu se perceapă impozit pentru veniturile realizate, dar, în cazul în care activitatea e pentru realizarea de venituri prin valorificarea producţiei, atunci e clar că trebuie impozitată şi vorbim aici de exploataţii agricole pe zeci, sute de hectare de teren (…) sau care au zeci, sute de animale – oi, vaci, porci – şi care trebuie să intre în rândul plătitorilor de impozit”, a declarat Tanczos Barna.

Secretarul de stat a subliniat că este o abordare corectă, atât din punctul de vedere al Ministerului Agriculturii, cât şi al Finanţelor, pentru că aceste persoane beneficiază de subvenţii consistente de la bugetul de stat, fără să contribuie cu nimic la visteria statului.

„Interesant este faptul că şi fermierii sunt de acord cu acest lucru, să intre într-un sistem de fiscalizare corectă, uşor de evidenţiat, uşor de calculat şi uşor de achitat”, a conchis Tanczos.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...