Fermierii italieni au ajuns la porțile Romei pentru a-și prezenta revendicările. Premierul Meloni le transmite din Japonia mesaje de susținere
„Am venit pentru a-l întâlni pe ministrul Agriculturii şi a-i cere lansarea unei mese rotunde permanente”, a explicat Andrea Papa, cofondator al mişcării Riscatto agricolo (Salvarea agricolă), care a trimis la Roma câteva zeci de tractoare din Toscana (centru-nord).
Intenţia lor este de a rămâne în capitala Italiei întreaga săptămână, unde vineri sunt aşteptate la un protest între 1.500 şi 2.000 de tractoare.
Şi la Torino, în nordul Italiei, circa 200 de tractoare s-au adunat la periferie cu intenţia de a rămâne întreaga săptămână.
Agricultorii italieni, care manifestează de câteva zile, cer mai ales o remunerare mai bună, eliminarea taxelor pe carburant, creşterea preţului la lapte, dar şi reducerea exigenţelor ecologice. Protestul lor vizează de asemenea importurile ieftine.
Din Japonia, unde se află într-o vizită oficială, şefa Guvernului, Giorgia Meloni, a explicat nemulţumirea agricultorilor printr-o „interpretare ideologică a tranziţiei ecologice”, care potrivit ei ar consta în „apărarea mediului în detrimentul fermierilor”.
Meloni (extremă dreapta) şi Guvernul său reproşează cu regularitate Bruxellesului că au impus în numele tranziţiei ecologice norme contrare intereselor industriale şi agricole ale Italiei.
Un reprezentant al agricultorilor va da glas nemulţumirilor acestora chiar de pe scena Festivalului de la Sanremo, după ce a acceptat invitaţia în acest sens a gazdei şi organizatorului acestuia, Amadeus, a consemnat ANSA. „Un reprezentant al nostru va urca pe scenă la Sanremo”, a declarat Danilo Calvani, liderul Comitetului fermierilor trădaţi, menţionând că se află în contact cu organizatorii festivalului pentru stabilirea detaliilor.
Într-o conferinţă de presă înaintea festivalului, prezentatorul vedetă italian a asigurat că în opinia sa „protestul tractoriştilor este absolut corect, sacrosanct, pentru dreptul de a lucra şi de a-şi apăra locurile de muncă”.
Italia este a treia putere agricolă din UE, după Franţa şi Germania, cu o producţie de 71,5 miliarde de euro în 2022, potrivit Comisiei Europene.