Fermieri din Franţa, Belgia, Portugalia, Grecia şi Germania au protestat faţă de impactul eforturilor UE de combatere a schimbărilor climatice asupra agriculturii, precum şi faţă de deschiderea pieţelor europene pentru importurile ieftine ucrainene în ideea de a ajuta efortul de război al Kievului.
Fermierii din întreaga Europă se plâng că sunt sufocaţi de normele ecologice, de taxe, de creşterea costurilor şi de concurenţa neloială din străinătate.
„Răbdarea noastră s-a epuizat. Poziţia Bruxellesului în ultima zi a lunii ianuarie este inacceptabilă pentru întreaga noastră comunitate agricolă”, afirmă sindicatul fermierilor polonezi într-un comunicat datat joi.
„În plus, pasivitatea autorităţilor poloneze şi declaraţiile de cooperare cu Comisia Europeană … în ceea ce priveşte importul de produse agricole şi alimentare din Ucraina nu ne lasă altă opţiune decât să declarăm greva generală”, potrivit textului.
Frustrarea fermierilor europeni a ajuns la apogeu joi la Bruxelles, unde aceştia au aruncat cu ouă şi pietre în Parlamentul European, au provocat incendii şi au aprins focuri de artificii, cerând liderilor UE, reuniţi la un summit în apropiere, să facă mai mult pentru a-i ajuta.
Sindicatul Solidaritatea a declarat că, în afară de blocarea punctelor de trecere cu Ucraina, a planificat blocări intermitente ale drumurilor din întreaga ţară între 9 februarie şi 10 martie.
Ministerul polonez al Agriculturii nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii trimisă prin e-mail de către Reuters.
O organizaţie separată a fermierilor polonezi a blocat anterior un punct-cheie de trecere a frontierei cu Ucraina, dar protestul a fost suspendat în 6 ianuarie, după ce noul guvern a acceptat cererile sale.