Fermierii riscă să primească mai puţini bani pe sprijinul cuplat. Negocierile României cu Bruxelles-ul vor avea loc săptămâna viitoare
Ministerul Agriculturii va trebui să justifice Bruxelles-ului solicitarea transmisă pe 1 august 2016 cu privire la sprijinul cuplat din zootehnie şi sectorul vegetal pe care doreşte să îl plătească fermierilor români din bani europeni. În acest sens, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, şi secretarul de stat Alexandru Potor s-au întâlnit în data de 1 februarie 2017 cu reprezentanţii formelor asociative din sectorul zootehnic (ovine, caprine, bovine) şi cel vegetal cu scopul de a analiza poziția preliminară a MADR cu privire la observațiile Comisiei Europene. „În momentul de faţă, la nivelul MADR, se lucrează la fundamentarea cât mai solidă a menţinerii acestei forme de sprijin la nivelul pragurilor notificate în data de 1 august 2016”, se arată într-un comunicat al Ministerului de resort.
„Observațiile Comisiei Europene vizează notificarea României privind sprijinul cuplat pentru perioada 2017-2020, și se referă la completarea unor informații în sistemul informatic ISAMM, precum și la justificarea suplimentară a conformității măsurilor de sprijin cuplat cu legislația relevantă sau principiile generale ale UE în cauză. Comisia Europeană solicită unele clarificări și justificări suplimentare în ceea ce privește sprijinul cuplat în sectorul zootehnic, respectiv dificultățile întâmpinate de sectoarele care fac obiectul măsurilor de sprijin cuplat.”, ne-a transmis Ministerul Agriculturii.
Amintim că România a notificat la 1 august 2016 modificarea unor condiții de acordare a sprijinului cuplat. „Deși aceste decizii nu sunt supuse unei aprobări a Comisiei, notificarea a fost evaluată de către serviciile Comisiei cu scopul de a asigura caracterul complet și pentru a evita riscurile de neconformitate”, mai spun oficialii MADR.
8 februarie- ziua răspunsului Comisiei Europene
MADR a solicitat Comisiei Europene organizarea unei întâlniri bilaterale la nivelul DG Agricultură pentru clarificarea la nivel tehnic a tuturor aspectelor sesizate.
Discuţiile tehnice cu oficialii Comisiei Europene vor avea loc în cursul acetei luni, urmând ca experţii români şi cei ai Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene (DG AGRI) să clarifice solicitările privitoare la sprijinul.
În cadrul întâlnirii cu fermierii a fost agreată posibilitatea întocmirii unui Memorandum cu reprezentanţii crescătorilor de animale şi ai sectorului vegetal pentru susţinerea poziţiei comune de menţinere a sprijinului cuplat, urmând a fi transmis Comisiei Europene cu prilejul negocierilor din data de 8 februarie 2017.
Anul trecut, în contul anului de cerere 2015, fermierii au încasat şi peste 23.000 de euro pentru un hectar. Spre exemplu, din datele APIA, cultura pentru care s-a acordat cel mai mare sprijin cuplat în sectorul vegetal a fost cea a cartofului pentru sămânţă pentru care s-a plătit, din banie europeni, 23.745,5 euro. Pentru tomate pentru industrializare cultivate în câmp s-a acordar 13.669,8 euro pe hectar, pentru cartofii timpurii, semitimpurii şi de vară s-a plătit 11.257 euro pe hectar, iar pentru sfecla de zahăr 786,3 euro pe hectar. Sumele se explică prin faptul că puţini fermieri au reuşit să respecte condiţiile impuse pentru a putea beneficia de acest sprijin financiar.
Sprijinul cuplat este o plata directă care se acordă fermierilor pentru unele sectoare considerate importante pentru România, dar aflate în dificultate.