Fermierii români către Comisarul European pentru Agricultură: Fără surse de finanțare externe PAC pentru cerințele de mediu vor exista efecte asupra securității alimentare

13 05. 2024
Hearings_Janusz_Wojciechowski_(Poland)_-_Agriculture_(48826262818)

Clubul Fermierilor Români a înaintat Comisarului European  pentru Agricultură – Janusz WOJCIECHOWSKI,  aflat la București pentru a discuta despre viitorul Politicii Agricole Comune, o scrioare deschisă cu mai multe solicitări printre care,

1. Soluții care să permită producătorilor din cele 5 state membre UE (cele mai afectate de războiul din Ucraina) valorificarea remuneratorie a cerealelor.

Mai exact, fermierii doresc reintroducerea controlul sanitar-veterinar și fitosanitar la frontiera cu Ucraina pentru a exista certitudinea că exporturile de cereale din Ucraina ajung în țările terțe, fără a perturba piețele statelor membre vecine Ucrainei.

2. Susținerea dezvoltării unui culoar de depozitare-stocare și valorificare a cerealelor de origine românească în Portul Constanța pentru a evita discriminarea față de transporturile de cereale din Ucraina.

Tratamentul egal al produselor autohtone trebuie să asigure transportul lunar a cel puțin 1 milion tone de cereale și oleaginoase românești destinate exportului, spun fermierii.

3. Compensarea fermierilor români pentru pierderile de venit cauzate de valoarea redusă a cerealelor pe piața europeană.
4. Debirocratizarea și simplificarea Politicii Agricole Comune (PAC), astfel încât fermierii din țările care realizează deja lucrări agricole prietenoase cu mediul să poată beneficia de alocări financiare suplimentare fără impunerea unor noi condiții și cerințe.
5. Creșterea plafonului pentru ajutorul de minimis și a celor alocate per beneficiar în cazul intervențiilor de dezvoltare rurală.
6. Utilizarea fondurilor PAC doar pentru fermierii europeni.

„Este dificil de explicat fermierilor noștri de ce Comisia Europeană declară că nu există bani europeni pentru a-i compensa, în timp ce recent au fost direcționate 400 de milioane de euro din cadrul PAC către fermieri din țări terțe (Ucraina)”, spun fermierii.

7.Creșterea rezervei agricole de criză din marjele bugetare, rezerva fiind total insuficientă.

Anul trecut fermierii români au beneficiat de circa 3 euro/ha, o valoare mult prea mică față de pierderile înregistrate din cauza unor crize externe agriculturii.

8. Referitor la propunerea de creștere a taxelor pentru importurile din Rusia și Belarus, fermierii apreciază ca inoportună această decizie, deoarece va afecta negativ fermierii din perspectiva creșterii valorii inputurilor agricole și chiar posibilitatea lipsei acestora de pe piața europeană.

„Reiterăm solicitarea către dumneavoastră, respectiv către instituția europeană pe care o coordonați de a identifica noi surse de finanțare, externe PAC, pentru cerințele de mediu pe care fermierii trebuie să le aplice. În caz contrar, vor exista efecte asupra securității alimentare în ceea ce privește raportul dintre calitatea produselor și prețurile acestora”, mai spun fermierii, în scrisoarea deschisă către comisar.

Întâlnirea de la București a Clubului Fermierilor Români cu Comisarul European pentru Agricultură  este o continuare a dialogului inițiat de delegația Clubului la Bruxelles din 25 martie 2024.