Fermierii români cultivă plante energetice pe o suprafaţă totală de 5.000 hectare

Economica.net
08 03. 2016
dsc_0175c_12933100

‘Numărul cultivatorilor de plante energetice a crescut an de an. Astfel, conform bazei de date a APIA, în anul 2015 faţă de 2014 numărul acestora a crescut la 442 de la 320 în 2014, iar suprafaţa totală solicitată la plată în 2015 a fost de circa 5.000 ha. Ministerul Agriculturii vine în sprijinul investitorilor care îşi propun să activeze în producţia de biomasă prin măsurile din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, care oferă posibilitatea finanţării investiţiilor în producerea şi utilizarea energiei din surse regenerabile. Acestea vor contribui la realizarea obiectivelor transversale legate de protecţia mediului, de atenuarea efectelor schimbărilor climatice şi de adaptare la acestea, dar şi la creşterea numărului fermierilor care vor opta pentru culturile energetice’, a menţionat ministrul Agriculturii.

Potrivit sursei citate, ca şi în cazul celorlalte culturi agricole (grâu, porumb, floarea soarelui etc.), culturile de plante energetice sunt eligibile atât la scheme de plăţi directe din fonduri europene, cât şi la ajutorul naţional tranzitoriu finanţat din bugetul naţional.

Cuantumul pentru fiecare hectar al acestor plăţi se stabileşte anual prin Hotărâre a Guvernului, după determinarea suprafeţelor eligibile la plată de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, până la finalul lunii martie. Tot din bugetul naţional, cultivatorii de plante energetice non-alimentare beneficiază de rambursarea sumelor care reprezintă diferenţa dintre acciza standard şi acciza redusă de 21 euro/1.000 litri motorină. De asemenea, valoarea nominală a sprijinului pentru anul 2016 este de circa 1,8 lei/litru, iar cantitatea maximă anuală de motorină pentru care se acordă ajutor de stat sub formă de rambursare este de 100 litri/ha.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a participat, marţi, la dezbaterea cu tema ‘Noi căi de obţinere a independenţei energetice a României: biomasa’, eveniment ce a avut loc la Cercul Militar Naţional din Capitală.

În cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 există trei Măsuri şi o sub-măsură care sprijină proiectele de obţinere a energiei din resurse regenerabile.

Astfel, Măsura 4 ‘Investiţii în active fizice’ sprijină printre altele şi investiţii în instalaţii pentru producerea de energie electrică şi/sau termică, prin utilizarea biomasei. Alocarea financiară totală pentru perioada 2014-2020 este de 2,4 miliarde euro.

Măsura 6 ‘Dezvoltarea exploataţiilor şi a întreprinderilor’ sprijină investiţiile în producţia de combustibili din biomasă. Unul dintre domeniile de diversificare acoperite în cadrul sub-măsurilor 6.2 ‘ Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale’ şi 6.4 ‘ Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole’ este producţia de combustibil din biomasă (ex.: fabricare de peleţi şi brichete), în vederea comercializării, producerii şi utilizării energiei din surse regenerabile pentru desfăşurarea propriei activităţi. Alocarea financiară aferenta submăsurii 6.2 este de 117,8 milioane euro, iar pentru măsura 6.4 este de 152,6 milioane euro.

Prin intermediul sub-măsurii 8.1 ‘Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite’ se acordă sprijin pentru împădurirea terenurilor agricole şi neagricole, printre speciile eligibile pentru împădurire se regăsesc inclusiv salcâmul şi 3 specii de salcie: Salcie albă, Salcie căprească, Salcie plesnitoare. Aceasta submăsură beneficiază de o alocare financiară de cca. 124,5 milioane euro.

Totodată, prin măsurile de interes local ce ar putea fi finanţate prin măsura 19 ‘Dezvoltarea Locală LEADER’ sunt încurajate printre altele şi investiţiile ce vizează promovarea utilizării surselor de căldură pe bază de biomasă, crearea şi dezvoltarea de sisteme de producere şi distribuţie a biogazului la nivel de comunitate. Alocarea publică totală pentru 2014-2020 este de 563,5 milioane euro.