Fermierii vor derogare temporară de la Legea care instituie pedeapsa cu închisoare pentru cei ce conduc tractoare fără permis

10 08. 2023
agriculture-1866896_960_720

Fermierii ce pac parte din Asociația Forța Fermierilor solicită Guvernului ca până la data de 30 iunie 2024 să poată în continuare conduce tractoarele chiar și dacă nu au permis de conducere, potrivit unei scrisoari deschise adresată Guvernului și Președinției de către Asociașia Forța Fermierilor.

Solicitarea vine în contextul în care, începând cu 5 iulie 2023, a intrat în vigoare Legea nr. 200 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, potrivit căreia „conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai ori a unui tractor agricol sau forestier de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani”.

„Propunem ca derogarea să fie acordată până la data de 30 iunie 2024, având în vedere numărul redus de școli de conducere specializate, dar și capacitatea limitată a acestora de a răspunde cererii din partea lucrătorilor din agricultură. De asemenea, considerăm că va exista un efort logistic și de resursă umană și din partea Poliției pentru a procesa și organiza examenele pentru numărul sporit de candidați ce vor urma procedura de obținere a permisului categoria Tr.  În perioada ce urmează, având în vedere că fermierii se află în plină campanie de recoltare, de realizare a lucrărilor agricole post-recoltare și că urmează campania agricolă de toamnă, vă rugăm să dispuneți, cu privire la prevederile Legii nr. 286/2023, aplicarea unor avertismente pentru conducătorii de tractoare și nu sancționarea directă”.

„Lucrătorii din sectorul agricol sunt oameni responsabili care își desfășoară activitatea în acord cu prevederile legale. (….) Au investit în ultimii ani în utilaje agricole de o înaltă performanță și care asigură o siguranță ridicată în trafic atât operatorului, cât și celorlalți participanți la trafic. (…) Dreptul lor la muncă este acum blocat din cauza unei legislații care nu a avut în vedere specificitatea sectorului agricol și nu a prevăzut o perioadă de timp menită să permită fermierilor să intre în legalitate, devenind, peste noapte, pasibili de dosar penal și închisoare”, transmite Asociația care semnalează „o mobilizare și un exces de zel fără precedent al forțelor de Poliție în vederea sancționării cu pedepse maximale a conducătorilor de tractoare”.

„Controalele au început imediat după intrarea în vigoare a noii legislații, una care face din majoritatea tractoriștilor din România un infractor penal pasibil de pedeapsa cu închisoarea”.