România este interconectată cu Ungaria, prin conducta Arad-Szeged, prin care sunt realizate importuri de gaze naturale. Două conducte, asigurând conectarea cu reţelele de gaze din Bulgaria şi Republica Moldova, sunt în faza de construcţie.
Interconectorul Arad-Szeged, care în prezent pompează gaze către Ungaria dinspre România, va deveni bidirecţional şi astfel va lega reţeaua de gazoducte a României cu cea a Ungariei, reducându-se dependenţa României de importurile de gaze din Rusia, menţionează site-ul citat.
FGSZ şi omologul său român, Transgaz, au anunţat în luna decembrie comutarea către serviciile de transport de gaz în sens invers, fără a divulga însă detalii legate de volumul de gaze naturale ce va putea fi transportat. Un purtător de cuvânt al companiei a declarat că în timp ce în prima fază volumele ar putea ajunge la 1,75 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, dacă cererea este suficientă, capacităţile vor fi majorate la 4,4-5 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an.
Serviciile de transport virtual de gaz în sens invers vor fi realizate în localitatea ungară Csanádpalota, în apropierea graniţei cu România. FGSZ a anunţat că pentru finalizarea proiectului va fi nevoie de cel mult doi ani şi jumătate. Pentru a atinge capacitatea planificată de 1,75 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, FGSZ trebuie să instaleze o staţie de compresoare la Csanádpalota.