Fiasco-ul listării Facebook va spori neîncrederea investitorilor în bursă

Economica.net
28 05. 2012
bursa_in_cadere_42572400_03037900

„Este în mod clar cel mai recent dintr-o serie de evenimente care au afectat încrederea investitorilor în piaţă. Percepţia este că Wall Street a manipulat oferta publică astfel încât aranjorii operaţiunii şi şefii Facebook să aibă de câştigat, în timp ce investitorii mici au rămas cu punga goală”, a declarat Andrew Stotmann, avocat din Chicago care reprezintă investitori de retail.

Investitorii individuali care au dorit să cumpere acţiuni Facebook au fost defavorizaţi de problemele de efectuare a plasamentelor în prima zi de tranzacţionare, de declinul ulterior al cotaţiilor şi de întrebările dacă aranjorii şi compania au dezvăluit selectiv informaţii confidenţiale.

„Dacă sunt o mulţime de oameni nemulţumiţi îşi vor exprima supărarea diferit. Una dintre forme ar fi cu picioarele”, a declarat Steve Sosnick, analist în domeniul managementului riscului la firma Timber Hill.

Acţiunile Facebook au avut în primele cinci zile de tranzacţionare cele mai slabe rezultate în rândul ofertelor publice iniţiale care au avut loc în ultimul deceniu. Declinul de 13% consemnat până pe 24 mai l-a depăşit pe cel de 10% al acţiunilor MF Global Holdings pe parcursul a cinci şedinţe bursiere. Visa a realizat în schimb cea mai bună evoluţie într-un astfel de interval, cu un avans de 45% al titlurilor.

Eşecul Facebook a erodat speranţele că debutul său la bursă va revigora interesul investitorilor individuali pentru plasamente în acţiuni.

„Deocamdată, se pare că s-a pierdut oportunitatea unui interes sustenabil al investitorilor de retail în acţiuni. Problemele tehnice şi declinul preţului acţiunilor au readus la pământ cererea”, a declarat Richard Repetto, analist la firma Sandler O’Neill & Partners în New York.

Unii investitori individuali nu au mai revenit la bursă după criza financiară din 2008-2009. Indicele Standard&Poor’s nu a mai progresat în ultimii peste 10 ani, în prezent fiind tranzacţionat la nivelul anului 1999, după doi ani de „piaţă bear” (de scădere n.r.) care a şters circa 50% din valoarea indicelui.

Investitorii au retras bani din fundurile mutuale care investesc în acţiuni americane timp ce cinci ani consecutivi încheiaţi în decembrie, potrivit Investment Company Institute din Washington.

La sfârşitul anului trecut, americanii deţineau acţiuni de circa 8.100 miliarde de dolari, cu aproximativ 16% mai puţin decât deţinerile de 9.600 de miliarde de dolari din 2007, conform datelor Rezervei Federale a SUA, publicate în martie.