Fiat Chrysler plăteşte în SUA 9,5 milioane de dolari pentru soluţionarea litigiilor

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a anunţat marţi că a ajuns la un acord în SUA, în valoare de 9,5 milioane de dolari, pentru a soluţiona investigaţiile autorităţilor de reglementare în cazul vehiculelor echipate cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel, transmit DPA şi Reuters.
Economica.net - mar, 29 sept. 2020, 08:35
Fiat Chrysler plăteşte în SUA 9,5 milioane de dolari pentru soluţionarea litigiilor

Producătorul auto italo-american a fost anchetat de Autoritatea de Supraveghere a Pieţelor Financiare din SUA (SEC) pentru că i-a dezinformat pe investitori deoarece nu le-a spus că a efectuat în 2016 doar o revizuire internă limitată a modului în care sunt respectate reglementările privind emisiile.

Reprezentanţii Fiat Chrysler nu au comentat decizia SEC.

În februarie 2016, Fiat Chrysler a realizat un audit intern care a confirmat că vehiculele sale îndeplinesc reglementările privind emisiile dar nu i-a informat pe investitori de nivelul limitat al acestui audit intern, precizează Autoritatea de Supraveghere a Pieţelor Financiare din SUA. La acel moment, inginerii de la Agenţia de Protecţie a Mediului din SUA (EPA) şi de la Agenţia de protecţie a aerului din California (CARB) şi-au exprimat temerile în legătură cu sistemele de emisii ale unor vehicule diesel Fiat Chrysler.

În 2019, autorităţile de reglementare au stabilit că Fiat Chrysler a utilizat „dispozitive ilegale” pentru falsificarea rezultatelor testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Şi Daimler AG a anunţat luna trecută că a ajuns la un acord în SUA, în valoare de aproape trei miliarde de dolari, pentru a soluţiona investigaţiile autorităţilor de reglementare şi procesele intentate de proprietarii vehicule echipate cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Sunt vizate 250.000 de camionete şi autovehicule de pasageri înmatriculate în SUA iar plângerile au fost formulate de Agenţia de Protecţie a Mediului din SUA (EPA), Departamentul Justiţiei, Agenţia de protecţie a aerului din California (CARB) şi Parchetul general din California.

Vehiculele diesel au început să fie verificate în SUA după ce în 2015 Volkswagen AG a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Până acum, Volkswagen a plătit peste 30 de miliarde de euro (33,3 de miliarde de dolari) pentru amenzi, penalităţi, costurile răscumpărărilor de vehicule şi alte litigii.

Analiştii susţin că la vehiculele incriminate sistemul de filtrare a emisiilor poluante este dezactivat când temperatura exterioară coboară sub un anumit nivel. Conform normelor europene în vigoare, această procedură nu este permisă decât în situaţia în care permite evitarea unui accident sau a pagubelor produse motorului.

Te-ar mai putea interesa și
Doi români i-au atras atenția lui Emmanuel Macron cu o inovație tech contra dezinformării
Doi români i-au atras atenția lui Emmanuel Macron cu o inovație tech contra dezinformării
Un proiect inovator dezvoltat de compania românească TechWave Development și finanțat de inițiativa Next Generation Internet (NGI) a atras atenția președintelui Franței, Emmanuel Macron, în......
Oprea (MEAT): Există progrese evidente în privinţa valorii schimburilor comerciale bilaterale între România şi Turcia
Oprea (MEAT): Există progrese evidente în privinţa valorii schimburilor comerciale bilaterale între România şi Turcia
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, a declarat vineri că există progrese evidente ...
Washingtonul se pregătește de proteste violente după alegerile din 5 noiembrie. Au fost instalate bariere de securitate în oraș și montate scânduri la vitrinele magazinelor
Washingtonul se pregătește de proteste violente după alegerile din 5 noiembrie. Au fost instalate bariere de securitate ...
Înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA de marţi, capitala federală Washington se pregăteşte cu bariere de securitate, ...
ONRC: 4.392 de companii cu capital străin au fost înființate în România în primele nouă luni din 2024
ONRC: 4.392 de companii cu capital străin au fost înființate în România în primele nouă luni din 2024
Un număr de 4.392 de societăţi cu capital străin au fost înfiinţate în România în primele nouă luni din 2024, în ...