„Suntem în mişcare. Putem fi un partener activ oriunde în lume. Vorbim cu toată lumea”, a afirmat Marchionne, prezent la un eveniment la Bruxelles.
Marchionne a arătat că în Europa nu sunt prea mulţi posibili parteneri, iar întrebat în privinţa unei posibile alianţe cu Suzuki sau Mazda a spus că există multe oportunităţi, inclusiv asocierea cu cele două companii japoneze.
Şeful Fiat a făcut aceste declaraţii în urma informaţiei că General Motors se află în negocieri avansate pentru preluarea unei participaţii la producătorul auto francez Peugeot Citroen.
„Este esenţial ca situaţia din Europa să fie rezolvată. Dacă alianţa dintre Peugeot şi GM va deveni realitate, sper sincer să fie rezolvată problema supracapacităţii”, a spus Marchionne, care este şi preşedinte al Asociaţiei Producătorulor Europeni de Automobile.
Potrivit lui Marchionne, excesul de producţie din Europa este estimat la circa 20%.
Şeful Fiat anticipează că 2012 va fi un an relativ dificil pentru Europa, unde este probabil un declin al volumului producţiei.
În 2011, producţia de automobile din Uniunea Europeană a crescut cu 2,7%.
Marchionne a arătat că potrivit celor mai optimiste estimări, vânzările de vehicule noi din Europa vor stagna până în 2014.
Supracapacitatea şi stagnarea pieţelor nu sunt singurele probleme din regiune, la acestea adăugându-se lipsa de flexibilitate a forţei de muncă, care este mai gravă decât costul acesteia.
Situaţia contrastează cu cea din Statele Unite, unde în 2008 şi 2009 a fost eliminată supraproducţia, iar forţa de muncă a devenit foarte flexibilă.
Fiat-Chrysler este în căutarea unor posibile alianţe, în condiţiile unei pieţe auto europene marcată de stagnare şi supraproducţie, a declarat marţi directorul general al celor două companii, Sergio Marchionne