Liderul revoluţionar în vârstă de 88 de ani a apreciat că această cooperare în combaterea maladiei Ebola ar avea loc în favoarea păcii mondiale. Îngrijorările legate de răspândirea virusului pe teritoriul SUA s-au amplificat după ce un bărbat liberian care contractase boala în Africa a zburat în SUA şi a decedat într-un spital din Texas. Două asistente care l-au tratat au luat la rândul lor virusul şi au fost plasate în carantină, iar mai multe persoane se află sub monitorizare.
Cuba a trimis deja 165 de doctori şi membri de personal medical în Sierra Leone şi alţi 300 urmează să plece în curând în Liberia şi Guineea. În context, şefii de stat ai celor nouă ţări membre ale Alianţei Bolivariene pentru Popoarele Americii Noastre (ALBA) se vor reuni luni la Havana pentru a se pregăti de eventuala apariţie a virusului Ebola în regiune.
Acest summit reprezintă prima iniţiativă regională de acest tip în America latină, care nu a fost afectată încă oficial de virusul febrei hemoragice. Totuşi continentul a înregistrat deja mai multe cazuri suspecte care s-au dovedit a fi negative, mai ales în Brazilia şi Chile. Potrivit OMS, febra hemoragică Ebola s-a soldat cu aproape 9.000 de cazuri confirmate şi probabile în şapte ţări afectate (Liberia, Sierra Leone, Guineea, Nigeria, Senegal, Spania şi SUA). Aproape 4.500 de persoane au murit.