Fidelis și Tezaur – MFP începe noi emisiuni de titluri de stat pentru populaţie. Care sunt dobânzile

Ministerul Finanţelor lansează de joi, 1 septembrie 2022, noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populaţiei prin intermediul Programelor Tezaur şi Fidelis.
AGERPRES - mie, 31 aug. 2022, 18:26
Fidelis și Tezaur – MFP începe noi emisiuni de titluri de stat pentru populaţie. Care sunt dobânzile

În cazul Programului Tezaur dobânzile anuale oferite sunt de 7,75% pentru scadenţa de 1 an şi de 7,90% pentru scadenţa de 2 ani. Titlurile de stat sunt emise în forma dematerializată, au valoare nominală de 1 leu, iar dobânda anuală este plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune.

Titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans.

Astfel, persoanele fizice rezidente pot cumpăra online titluri de stat Tezaur în perioada 1 – 27 septembrie 2022, dar numai dacă sunt sunt înregistrate în SPV. Operaţiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat Tezaur, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului.

De asemenea, între 1 şi 28 septembrie 2022, titlurile pot fi achiziţionate de la unităţile Trezoreriei Statului, între 1 – 27 septembrie 2022 în mediul urban şi 1 – 26 septembrie 2022 în mediul rural, prin subunităţile CN Poşta Română S.A.

Potrivit sursei citate, persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie, între 1 şi 16 septembrie 2022, prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, B.R.D. – Groupe Societe Generale şi Alpha Bank, pentru titlurile de stat Fidelis denominate în lei şi în euro, listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Titlurile de stat în lei au scadenţa de 3 ani cu dobânda anuală de 8% pe an, iar cele în euro au scadenţe de 1 an şi 2 ani şi dobândă anuală de 1,85%, respectiv 2,65%.

Valoarea nominală a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

În procesul de subscriere a titlurilor de stat Fidelis nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital, sunt neimpozabile.

„Deţinătorii de titluri de stat Tezaur sau Fidelis lansate în cadrul emisiunilor anterioare şi care au ajuns la maturitate pot reinvesti disponibilităţile neridicate la scadenţă prin subscrierea în cadrul emisiunilor de titluri de stat lansate în luna septembrie” , precizează instituţia.

Informaţii privind termenii şi condiţiile financiare aferente emisiunii în cadrul Programului Tezaur pot fi găsite la sediul trezoreriilor locale, la sediul subunităţilor poştale precum şi pe site-ul Ministerului Finanţelor, iar pentru Programul Fidelis informaţiile pot fi consultate pe paginile de internet ale Ministerului Finanţelor şi instituţiilor partenere.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministerul Sănătăţii a cumpărat circa 350 de incubatoare noi şi mai multe ambulanţe de tip ATI pentru transportul nou-născuţilor către maternităţi de grad superior, a anunţat ministrul......
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în octombrie 2024, de 925.865 persoane, ...
Nicolae Ciucă: Doar PNL poate sparge planul toxic dintre PSD şi AUR
Nicolae Ciucă: Doar PNL poate sparge planul toxic dintre PSD şi AUR
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la Preşedinţia României, consideră că doar partidul pe care îl conduce ...
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în creştere cu aproape 7% în primele nouă luni din 2024
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în creştere cu aproape 7% în primele nouă luni din 2024
Numărul firmelor dizolvate a crescut cu 6,92%, în primele nouă luni din 2024, până la 30.094, faţă de 28.146 în perioada ...