Un leu cheltuit prin carduri de masă generează:
Studiul desfășurat de ASE a măsurat și efectul asupra pieței muncii, atât în ce privește cardurile de masă, cât și voucherele de vacanță.
Fiecare leu cheltuit prin tichete de valoare generează:
Tichetele au un impact pozitiv evident asupra economiei României, concluziile preliminarii ale acestui studiu fiind în acord cu cele din cercetarea inițială din 2019. La momentul respectiv am văzut că un leu cheltuit prin carduri de masă generează 2,58 lei suplimentari pentru PIB. În 2024 vedem că 1 leu investit generează 2,63 lei suplimentari la PIB, deci rezultatele sunt comparabile. Am observat însă că pandemia, multiplele crize, inclusiv inflația ridicată au slăbit ușor aportul. În plus, datele au evidențiat și impactul creșterii taxării în această industrie. Recomandările noastre după aceste rezultate preliminarii sunt să fie rediscutate facilitățile fiscale aplicate cardurilor de masă”, a declarat Cristian Păun.
Concluziile studiului realizat de ASE au fost prezentate în cadrul dezbaterii „Politici inovatoare care utilizează bilete de valoare: Cele mai bune practici și perspective din Europa”, care a avut loc în deschiderea conferinței internaționale „The Future of Europe”, organizată de Facultatea de Relații Economice Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice București.
„Voucherele sociale aduc numeroase beneficii economice și sociale. Contribuie la creșterea bunăstării utilizatorilor, a condițiilor de muncă, iar în special în gospodăriile cu venituri mici voucherele sociale asigură accesul la servicii de mai bună calitate. Acest instrument contribuie și la creșterea gradului de incluziune socială și aici avem exemplul României cu tichetele de creșă. Totodată, sistemul de vouchere ajută la reducerea muncii la negru și asigură o creștere a nivelului de colectare a taxelor la bugetul de stat”, a declarat Amal Chevreau, director la Unitatea de Politici Publice în cadrul Centrului OCDE pentru Antreprenoriat, IMM-uri, Regiuni și Orașe.