Filat despre moţiunea care a răsturnat guvernul Moldovei: Este un act de iresponsabilitate maximă

Economica.net
05 03. 2013
4_34067500

‘Demisia guvernului înseamnă un proces complicat, e pierdere de timp şi nu prezintă certitudine şi finalitate’, a afirmat Filat.

El a declarat presei, după aprobarea moţiunii de cenzură, că cel mai probabil aceasta este o răzbunare întrucât formaţiunea sa a votat pentru desfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte al parlamentului, ocupată de un influent politician din Partidul Democrat şi om de afaceri, Vlad Plahotniuc, scrie Agerpres.

Vlad Filat a mai declarat că cei care au votat moţiunea trebuie să-şi asume responsabilitatea şi pentru eventuale alegeri parlamentare anticipate.

Totodată, Filat a anunţat că va convoca pentru marţi o şedinţă a guvernului, lăsând să se înţeleagă că-i va demite pe reprezentanţii Partidului Democrat din guvern, formaţiune care a votat alături de comunişti moţiunea de cenzură. ‘Eu sunt obligat să asigur funcţionalitatea guvernului, or, eventuali sabotori, eventuali reprezentanţi membri ai Partidului Democrat în guvern reprezintă o problemă în exercitarea atribuţiilor’, a declarat Filat.

El s-a declarat dispus pentru negocieri între partidele din fosta Alianţă pentru Integrare Europeană, dacă va exista o abordare serioasă. ‘Dacă se va continua în această atmosferă nu văd posibilitatea să discutăm şi ulterior să guvernăm’, a declarat Filat.

Vlad Filat a explicat că în decurs de trei zile urmează să-şi prezinte demisia şefului statului, după care preşedintele Nicolae Timofti va începe consultările cu fracţiunile parlamentare pentru numirea unui nou candidat la funcţia de premier. În cazul în care parlamentul nu acceptă în decurs de 45 de zile un candidat, acesta poate fi dizolvat şi organizate alegeri parlamentare anticipate.

Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, care este şi preşedintele parlamentului, i-a chemat marţi, după şedinţa parlamentului, pe liderii celorlalte două partide din AIE – Vlad Filat şi Mihai Ghimpu – la discuţii, acestea urmând să aibă loc marţi seara.

Parlamentul de la Chişinău a aprobat marţi, cu 54 de voturi, cu trei mai mult decât minimul necesar, o moţiune de cenzură împotriva guvernului, iniţiată de opoziţia comunistă. Actualul guvern de alianţă, de centru dreapta, a fost învestit la 14 ianuarie 2011 şi este al doilea executiv demis prin moţiune de cenzură în istoria Republicii Moldova.