În noua fabrică Star Assembly se va monta, începând cu anul 2016, cutia de viteză automată în 9 trepte 9G-TRONIC. Cutiile de viteză automate de la Mercedes-Benz sunt realizate în rețeaua flexibilă de producție de la fabrica Mercedes-Benz Untertürkheim și Star Transmission. Cutia de viteză 9G-TRONIC se află de anul trecut în producție la fabrica mamă din Untertürkheim, iar începând cu 2016 cutiile de viteză automate vor fi montate și la locația din Sebeș. Investițiile de la Sebeș se ridică la peste 300 de milioane de euro. Extinderea capacității la fabrica din România va crea 500 de noi locuri de muncă.
Ceremonia a avut loc în prezenţa Prim-ministrului României, Victor Ponta, a Ambasadorului Germaniei în România, Werner Hans Lauk, precum şi a numeroși reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale.
„Capacitățile suplimentare pentru montaj în Sebeș completează în mod optim producția de la fabrica Mercedes-Benz Untertürkheim. Acestea sunt și un factor de contribuție important la profitabilitatea fabricației noastre interne de lungă tradiție”, a declarat Markus Schäfer, membru al Consiliului de administrație al diviziei Mercedes-Benz Cars, Managementul Producției și Furnizorilor.
Prima cutie de viteză automată din lume cu nouă trepte și convertor de cuplu pentru vehiculele premium se distinge prin extraordinarul confort oferit și schimbarea de viteze aproape imperceptibilă. Mercedes-Benz E 350 BlueTEC, disponibil în modelele Saloon și Estate este echipat standard cu noul 9G-TRONIC, motorul V6 diesel de 185 kW (252 hp) având un consum NEDC mediu de combustibil de 5,3 litri pe 100 kilometri (Estate: 5,5 l/100 km), emisii de CO2 de 138 g/km (Estate: 144 g/km). În consecință, noile modele cu 9G-TRONIC își depășesc predecesorii atât în privința consumului cât și a emisiilor de CO2.
Dupa un parteneriat de sase ani între SC Cugir SA si ‘Daimler Chrysler AG’, în ianuarie 2001 au fost puse bazele societatii SC Star Transmission Cugir SRL, în a carei structura concernul german a detinut la început 51%. Societatea a pornit la drum cu un capital de 2,5 milioane de euro. De la data asocierii, structura capitalului social a suferit modificari, trecând prin 56% – Daimler AG, respectiv 44% – Uzina Mecanica Cugir în anul 2006, pentru a se ajunge în 2010, dupa majorarea de capital facuta de catre Daimler AG, la un procentaj de 78,28% – Daimler AG si 22,72% – Uzina Mecanica Cugir.
În 2013, asociatul majoritar a luat decizia ca STC sa fie 100% parte a concernului Daimler AG si a achizitionat întreg pachetul de parti sociale detinut de catre Uzina Mecanica Cugir.
În iulie 2013, concernul german a inaugurat la Sebes unitatea de productie pentru montaj cutii de viteza automate pentru autoturismele de lux Mercedes-Benz, o investitie de 30 de milioane de euro, fiind create astfel circa 250 de locuri de munca. Cutiile de viteza automate în 5 trepte pentru autoturismele Mercedes se montau anterior exclusiv în Germania.
Constructorul auto german Daimler a anuntat în aprilie 2013 ca intentioneaza sa investeasca în România, pentru productia unei noi generatii de cutii de viteze automate pentru autovehiculele de lux marca Mercedes-Benz, mai mult de 280 de milioane de euro. În total, compania planuieste investitii de peste 300 de milioane de euro.
‘De peste 10 ani, Star Transmission continua sa fie un partener de încredere al locatiilor noastre producatoare de sisteme de transmisie, din Germania. Având în vedere situatia actuala si în baza experientei si colaborarii excelente cu Star Transmission, optiunea pentru asigurarea capacitatilor necesare de asamblare suplimentara, într-o maniera flexibila, este de a extinde activitatile din România’, a explicat, în aprilie 2013, directorul de Productie pentru Sisteme de Transmisie a Mercedes-Benz si al Fabricii Mercedes-Benz din Untertürkheim, Peter Schabert.
Subsidiara Star Transmission avea în primavara anului trecut aproximativ 800 de angajati la Cugir si Sebes, fabrici unde se produc componente pentru motoarele si cutiile de viteze ale autoturismelor actuale Mercedes-Benz, precum si cutii de viteze pentru modelele mai vechi, pentru asigurarea pieselor de schimb.