Filiala locală a nemților de la Hochland a devansat Olympus la cifra de afaceri. Majoritatea jucătorilor de pe piața lactatelor au crescut anul trecut cu două cifre
Piața lactatelor a generat anul trecut venituri și profituri mai mari pentru majoritatea marilor jucători din piață, multinaționale sau companii antreprenoriale românești, arată o analiză Economica pe baza datelor Ministerului de Finanțe.
Deși nu există date aferente 2023 pentru cele patru dintre companiile care fac parte din grupul francez Lactalis (Albalact, Covalact, Dorna Lactate și Lactate Harghita), se poate concluziona că inflația a dus la rulaje mai mari, companiile menținându-și, totodată, profitabilitatea, cu excepția Friesland Campina, proprietarul Napolact, care a trecut pe minus.
Mai exact, din datele MFP, al doilea cel mai mare jucător din piață a rămas producătorul de iaurturi Danone, liderul pieței în categoria sa, cu afaceri nete ce au depășit ușor pragul de 1 miliard de lei, după o creștere de 17,8% față de 2022. Producătorul, care operează o unitate de producție la București (fosta Miorița), a reușit, de altfel, și o majorare a profitului net cu 4%, până la 68,4 milioane de lei.
Din estimările Economica, grupul Lactalis a rămas pe prima poziție după rulaje, în condițiile în care în 2022 cele patru entități juridice din grup cu obiect de activitate fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor au raportat afaceri cumulate de peste 1,6 miliarde de lei.
Surpriza vine însă de la Hochland România, parte a grupului german cu acelaşi nume, cel mai mare jucător de pe piaţa de brânzeturilor. Compania cu două unități de producție în România, la Sovata și Sighișoara, a trecut pe poziția a treia, devansând Fabrica de Lapte Brașov (Olympus), după o creștere a cifrei de afaceri cu 14%, până la 832,8 milioane de lei. Compania a profitat astfel de creșterea de 16,3 % în valoare a pieței brânzeturilor, urmare a unei creșteri ridicate a
inflației care a condus la scăderi în volum de 1,1%.
„Ca urmare a anului precedent foarte puternic, a fost dificil pentru Hochland România să depășească acest rezultat. Anul trecut, creșterea puternică a încetinit din cauza micșorării consumului și a creșterii numărului de mărci private. Cu toate acestea, pe o piață dificilă, Hochland România a reușit să-și consolideze poziția de lider de piață cu o cotă de 23% (în termeni valorici) și să câștige cotă de piață în hipermarketuri, supermarketuri și în comerțul cu amănuntul tradițional. Pentru a asigura volumele de lapte pentru o creștere ulterioară pe termen lung, Hochland nu a redus volumele de lapte și a păstrat toate contractele cu fermierii”, se arată în raportul financiar al Hochland aferent 2023.
Potrivit sursei citate, producția din fabrica Sovata a companiei a crescut constant în ultimii doi ani, iar investițiile pentru securizarea procesului actual de producție și creșterea capacităților de fabricare și de ambalare au fost finalizate în mare parte.
Cât despre Fabrica de Lactate Brașov, care produce sub brandul Olympus, afacerile companiei au crescut cu 10,3%, până la 827,1 milioane de lei, iar profitul net a urcat cu 1,5%, până la 70,8 milioane de lei.
Urmează, pe poziția a cincea, olandezii de la Friesland Campina, care produc brandul Napolact. Compania, cu două fabrici în România și planuri de reducere a costurilor la nivel de grup, a raportat pentru 2023 afaceri de 564,6 milioane de lei, cu 0,2% sub rezultatele din anul anterior și singura pierdere dintre marii procesatori. Aceasta în condițiile în care, în 2023, compania a trecut pe minus (minus 235,8 mii de lei), față de aproximativ 229.900 profit net cu un an în urmă.
Sursa: MFP