Filipine, Nepal sau Sri Lanka: De unde vin străinii care lucrează în România şi ce fac aici

Numărul străinilor care au obținut autorizații pentru a putea munci în România este în scădere. Există însă  joburi ocupate cu precădere de cetățeni străini.
Alina Stanciu - Dum, 04 mart. 2012, 08:02
Filipine, Nepal sau Sri Lanka: De unde vin străinii care lucrează în România şi ce fac aici

Anul trecut, în România au muncit cu acte în regulă 2.746 de cetățeni străini, cu 7,3% mai puțini decât cu un an în urmă, arată cifrele Oficiului Român pentru Imigrări. Investițiile tot mai puține pe plan local se văd astfel și în scăderea nevoii de forță de muncă de peste granițe. “Diminuarea cererii de forţă de muncă străine la nivel naţional se datorează faptului că angajatorii s-au orientat spre forţă de muncă autohtonă, criza mondială având repercursiuni importante asupra dezvoltării marilor proiecte de investiţii pe întreg teritoriul țării noastre, sens în care numărul autorizaţiilor de munca eliberate a scăzut într-un ritm susţinut”, au declarat pentru rtv oficialii instituției.

Cei mai mulți cetățeni străini care au un loc de muncă aici provin din Turcia (20,6%), China (18,4%) și Filipine (12%)

Sârbii și Moldovenii pleacă din România

Fie că au obținut cetățenie română, fie că au decis să plece de la noi din țară, cele mai semnificative scăderi ale numărului de persoane care au obținut autorizații de muncă s-au înreghistrat în rândul persoanelor originare din Serbia și Republica Moldova. Spre exemplu, în 2010 au avut drept de muncă în România cu 44,3% mai muți sârbi decât în 2011, când numărul autorizațiilor de muncă eliberate de ORI a ajuns la 88. De asemenea, în statisticile instituiției figurau anul trecut 145 de moldoveni, cu 36,4% mai puțin decât în anul anterior.

Din România au mai plecat în 2011 și 40 de muncitori din Nepal, numărul lor scăzând în 2011 la 122 de persoane (24,7%).

Vin americanii

În schimb, am avut un aflux de forță de muncă din Sri Lanka și SUA. Anul trecut, numărul permiselor de muncă acordate cetățenilor din Sri Lanka a ajuns la 145, cu 145,8% mai multe decât cu un an în urmă. Totodată, numărul americanilor cu drept de a munci pe teritoriul României s-a dublat, până la 80 de persoane. Și din Filipine avem mai mulți muncitori, față de 2010, numărul lor crescând în perioada analizată cu 23,7%, până la 329 de persoane.

Guvernante străine în familii românești

În ceea ce privește meseriile practicate de cetățenii străini în România, jobul de guvernantă rămâne cel mai des întâlnit. Anul trecut, în familiile din România au lucrat 310 guvernante, cu 66,7% mai multe decât în anul anterior. În schimb, fotbaliștii au cedat locul zidarilor pietrari în topul meseriilor practicate de nerezidenți. În timp ce numărul sportivilor a crescut în 2011 față de 2010 cu 32,4%, până la 98 de persoane, numărul zidarilor a crescut cu 300%, până la 148 de persoane. Cerere mult mai mare a fost și de dulgheri (de 1.300%), numărul străinilor care practică această meserie la noi în țară ajungând la 70, față de 5 câți erau înainte. Totodată, numărul comisionerilor a crescut și el cu 43,4%, la 76 de persoane.

În creștere a fost și numărul străinilor care s-au decis să își facă o afacere în România și ocupă poziția de administrator societate comercială. În 2011 erau 89 de persoane în această postură, față de 71 în 2010.

Meserii noi

De la un an la altul, au apărut și noi posturi pentru străinii din România. Spre exemplu, 61 de străini s-au angajat la noi pe postul de confecționer-ansamblor articole textile, 31 de fierari-potcovari, 11 piloți instructori de aeronave și 11 agenți servicii clienți.

Menționăm că în aceste cifre nu sunt incluși și cetățenii străini resortisați ai statelor terțe (cetățeni din afara UE care au nevoie de permise de muncă pe teritoriul României).

Te-ar mai putea interesa și
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar companiile care solicită totuși în instanță să se supende executarea,......
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...