Exerciţiile se vor desfăşura în Marea Chinei de Sud, o zonă maritimă asupra căreia Beijingul îşi revendică suveranitatea aproape deplină, cu câteva zile înainte de un summit care îi va reuni pe preşedintele american Joe Biden şi liderii Filipinelor şi Japoniei la Washington, scrie Agerpres.
„Forţele noastre de apărare şi armatele combinate vor organiza o activitate de cooperare maritimă în zona economică exclusivă a Filipinelor la 7 aprilie 2024”, au precizat cele patru ţări într-o declaraţie comună publicată sâmbătă.
Aceasta va demonstra „angajamentul colectiv al aliaţilor de a consolida cooperarea regională şi internaţională în sprijinul unei regiuni Indo-Pacifice libere şi deschise”, conform declaraţiei citate.
Exerciţiile, denumite „Activitate de cooperare maritimă”, vor implica unităţi ale forţelor navale şi aeriene din cele patru ţări, potrivit textului.
Miniştrii apărării din cele patru ţări au subliniat că aceste exerciţii „vor consolida interoperabilitatea doctrinelor, tacticilor, tehnicilor şi procedurilor noastre (…)”.
Niciun detaliu nu a fost făcut public cu privire la modul în care se vor desfăşura respectivele exerciţii. Ambasada Japoniei din Manila a precizat într-un comunicat distinct că exerciţiile vor include „antrenamente de luptă împotriva submarinelor”.
La începutul acestei săptămâni, nava de război australiană HMAS Warramunga a sosit în provincia filipineză Palawan (vest), care se învecinează cu Marea Chinei de Sud.
Tensiunile regionale s-au intensificat anul trecut, China afirmându-şi mai accentuat pretenţiile asupra zonelor maritime revendicate de asemenea de Filipine şi Japonia, precum şi de insula guvernată autonom Taiwan.
„Aceste activităţi împreună cu aliaţii noştri australieni, japonezi şi filipinezi subliniază angajamentul nostru comun de a ne asigura că toate ţările sunt libere să zboare, să navigheze şi să opereze acolo unde legea internaţională o permite”, a declarat secretarul de stat american al apărării, Lloyd Austin, în declaraţia comună.
„Operaţiunile noastre comune vin să susţină pacea şi stabilitatea care stau la baza viziunii noastre comune de a avea o regiune liberă şi deschisă”, a adăugat el.
După incidente repetate în ultimele luni între ambarcaţiuni filipineze şi chineze, China a reproşat Filipinelor că alimentează tensiunile într-o zonă în care Beijing şi Manila au dispute teritoriale de mult timp.
Preşedintele filipinez, Ferdinand Marcos, a afirmat la 28 martie că Manila nu se va lăsa „redusă la tăcere, supunere sau subjugare” de către Beijing într-o declaraţie deosebit de fermă, după o ciocnire cu gărzile de coastă chineze în care trei soldaţi filipinezi au fost răniţi.
Negocierile între Filipine şi Japonia în vederea unui pact de apărare care să permită ambelor ţări să desfăşoare trupe pe teritoriul celeilalte sunt „încă în curs” de desfăşurare, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului Apărării filipinez.
Manila a încheiat deja un acord similar cu Australia şi SUA, notează AFP.