Anunţul a fost făcut în contextul intensificării tensiunilor cu China legate de disputele teritoriale din Marea Chinei de Sud. Partea din aceasta situată în interiorul zonei economice exclusive a Filipinelor este numită de filipinezi Marea Filipinelor de Vest.
Purtătorul de cuvânt al marinei militare pentru Marea Filipinelor de Vest, Roy Trinidad, a declarat joi că noua etapă de modernizare reflectă o modificare a strategiei, de la apărarea internă la cea externă. Prima şi a doua etapă s-au concentrat asupra uscatului, iar a treia va urmări, printre alte obiective, creşterea capacităţilor militare maritime, a explicat el.
„Poate că nu suntem o marină militară mare (…) dar dorim să avem o marină militare care ne poate apăra drepturile teritoriale şi suveranitatea”, a mai spus Trinidad.
Planul de modernizare în trei etape, revizuit pentru adaptarea mai bună la necesităţile Filipinelor, va costa potrivit estimărilor 2.000 de miliarde de pesos (circa 35.6 miliarde de dolari), iar implementarea va dura câţiva ani, a precizat purtătorul de cuvânt. El nu a putut răspunde exact la o întrebare privind numărul submarinelor vizate, declarând doar: „cu siguranţă mai mult de unul”.
Potrivit lui Trinidad, şi-au manifestat deja interesul pentru furnizarea de submarine Franţa, Spania, Coreea de Sud şi Italia.
Reuters menţionează că alte ţări din sud-estul Asiei, cum ar fi Indonezia şi Vietnam, au deja programe legate de submarine.
Ministrul filipinez al apărării, Gilberto Teodoro, a declarat luna trecută că achiziţiile din faza a treia se vor concentra asupra unei serii de capacităţi, de la monitorizare la culegerea de informaţii şi capacităţile de descurajare în spaţiul maritim şi aerian.
În ultimele luni, autorităţile de la Manila şi Beijing s-au acuzat reciproc de mai multe situaţii conflictuale în Marea Chinei de Sud, unde pretenţiile teritoriale ale celor două părţi se suprapun. În decembrie, Filipinele au susţinut că o navă chineză a intrat intenţionat în coliziune cu un vas pe care se afla şeful de stat-major filipinez.
China revendică cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud, unde au pretenţii teritoriale şi alte state – Filipinele, Bruneiul, Malaezia, Taiwanul, Vietnamul şi Indonezia. Revendicările chineze au fost respinse în 2016 de un tribunal internaţional sesizat de Filipine, însă Beijingul a respins decizia