Filipinele şi SUA efectuează misiuni comune de patrulare în Marea Chinei de Sud
Liderul de la Manila a declarat că „această iniţiativă semnificativă este o dovadă a angajamentului nostru de a dezvolta interoperabilitatea forţelor noastre militare în efectuare de patrulări maritime şi aeriene”.
Patrulările vor avea loc în largul insulei Mavulis, a precizat Eugene Cabusao, din cadrul comandamentului pentru insula Luzon din nordul Filipinelor, extremitate a ţării aflată la circa 100 de km de Taiwan.
Misiunile maritime şi aeriene vor începe din zona insulelor Batanes şi vor avansa spre vest, către Marea Chinei de Sud, arată un comunicat al forţelor armate filipineze. Conform acestei surse oficiale, Filipinele vor desfăşura trei nave militare, două avioane de vânătoare uşoare FA-50 şi un avion uşor de atac aer-sol A-29B Super Tucano, iar SUA vor mobiliza o navă de luptă pentru litoral şi un avion de recunoaştere şi patrulare maritimă P9-A.
Luni, Marcos a afirmat într-un forum din Hawaii că situaţia din Marea Chinei de Sud a devenit „mai grea decât înainte”, deoarece forţele armate chineze se apropie treptat de coastele Filipinelor.
Patrulele americano-filipineze vor irita probabil Beijingul, care a avertizat Filipinele că acţiunile comune cu SUA pot alimenta tensiunile regional, observă Reuters. Ambasada chineză la Manila nu a răspuns imediat unei solicitări a agenţiei de a comenta manevrele.
China revendică o mare parte din Marea Chinei de Sud, delimitată de o linie de 1500 de km la sud de teritoriul continental chinez. În regiunea disputată se găsesc zone economice exclusive ale mai multor ţări care au de asemenea pretenţii teritoriale: Brunei, Indonezia, Malaezia, Filipine şi Vietnam.
Reuters observă că legăturile dintre Manila şi Washington au intrat anul acesta într-un proces de întărire rapidă; cele două ţări, care au un tratat bilateral de apărare, au decis să crească aproape la dublu numărul de baze filipineze disponibile pentru forţele armate americane, inclusiv unele orientate către Taiwan. Marcos a revitalizat legăturile cu SUA după ce predecesorul său, Rodrigo Duterte, reorientase politica externă spre o apropiere de China, în ciuda construcţiilor militare chineze pe insule artificiale în zona economică exclusivă a Filipinelor.
După ce Marcos şi-a început anul trecut mandatul prezidenţial, relaţiile cu China s-au înrăutăţit. Între nave filipineze şi chineze au avut loc mai multe confruntări în ape revendicate de ambele părţi; incidentele au ridicat tonul declaraţiilor şi au provocat temeri că s-ar putea ajunge la o escaladare.
Jay Batongbacal, directorul Institutului pentru Afaceri Maritime şi Legislaţia Mărilor din Manila, a declarat că patrulările comune cu SUA indică o luare de poziţie a Filipinelor în Marea Chinei de Sud. „Arată că Filipinele îşi întăresc postura în problemele Mării de Vest a Filipinelor”, a spus el, referindu-se la zona economică exclusivă filipineză. „Cred că arată hotărârea guvernului actual de a-şi continua politica mai robustă referitoare la Marea de Vest a Filipinelor”, a adăugat el.