Filmele 4K pe Netflix și meciurile de fotbal, imposibil de vizionat în România dacă viteza internetului va continua să scadă – asociație de profil

18 09. 2024
Television remote control changes channels thumb on the blue TV screen
Television remote control changes channels thumb on the blue TV screen

”Pe piață apar tot felul de servicii de conținut. Aceste servicii de conținut consumă din ce în ce mai multă bandă de internet. Așadar, este de dorit să avem viteză cât mai mare și să fim în topul serviciilor la nivel global ca să putem accesa în siguranță și lejet aceste servicii care tind să consume din ce în ce mai multă bandă și din ce în ce mai multă capacitate. În momentul de față, există capacitate suficientă pe actualele conexiuni, dar dacă ne ducem în jos și nu ne menținem în trendul de creștere și nu acoperim aceste nevoi, este posibil ca la un moment dat să nu mai putem vedea un film la o calitate 4K în condiții bune, fără să se agațe imaginea. Aici se reflectă viteza”, a spus Eric Băleanu, în cadrul unei conferințe de profil.

”În momentul de față suntem obișnuiți să ne uităm la meciuri de fotbal la TV, dar deja în țările din vestul Europei și probabil urmează și la noi, o să vedem acele meciuri exclusiv în mediul online. Și în momentul în care va fi un meci foarte important sau un eveniment sportiv foarte important și majoritatea utilizatorilor vor folosi banda de internet ca să se uite la acel eveniment, atunci, pentru că noi utilizatorii folosim o bandă la comun, ne vom lovi de probleme. Neavând capacitatea să ții tot acel volum mare de conexiuni, să asigur un volum mare de conexiuni la mărimea de bandă necesară, practic, în momentul în care toată lumea o să se uite la un eveniment foarte important, o să avem un buffer, o imagine cu probleme”, a continuat acesta.

Referitor la nivelul investițiilor necesare pentru a reveni în top, reprezentantul Asociaţiei InterLAN a spus că pentru furnizorii mici acesta sunt foarte greu de realizat.

”După cum vedeți în momentul de față nu prea avem motivații să facem aceste investiții. Noi la facem, dar le facem până în momentul în care nu mai putem. Furnizorii mici în situația actuală cu presiunea prețurilor care vine dintr-o parte și presiunea costurilor care vine din cealaltă parte, posibilitatea de a face investiții pentru furnizorii mici este din ce în ce mai mică. Este posibil să se mențină tendința de scădere dacă nu se schimbă ceva”, a adăugat Băleanu.

Internetul din România a continuat tendința descendentă din ultimii ani, pierzând poziții în clasamentul global al vitezei broadband. După o scădere de 10 poziții în 2023, România a coborât cu încă 13 trepte anul acesta, până pe locul 38, potrivit unui studiu realizat de cable.co.uk. În 2019 am pierdut 33 de poziţii în topul mondial, şi am picat de pe locul 5 până pe locul 37, potrivit Ookla. A urmat o perioadă de redresare în 2020 și 2021, ca în 2022 viteza să scadă din nou constant.

Cu o viteză medie de download de 105,46 Mbps, România a cedat în 2024 inclusiv al doilea loc din Europa de Est către Ungaria, după ce anul trecut cedase primul loc către Slovenia, care în continuare deține cea mai bună viteză a internetului din regiune.

Reprezentanţi ai unor instituţii şi asociaţii de profil au participat, miercuri, la evenimentul de specialitate „Internet.ro încotro în vremuri AI?”, organizat de Digital Transformation Council.