Proiecţiile de gală au loc în New York, la Lincoln Plaza Cinemas şi IFC Center, şi în Los Angeles, la Royal Theater, unul dintre cele mai celebre cinematografe pentru filme de artă, unde au avut loc premierele şi pentru „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, în 2007, şi „Amour”, în 2012.
Cel mai nou film al lui Mungiu se bucură de atenţia presei în Statele Unite ale Americii, având parte de cronici ample şi favorabile în The New York Times, Time Out, The Village Voice, The New Yorker şi multe reviste de specialitate.
Rolling Stone Magazine consideră că „amândouă actriţele sunt excepţionale” şi scrie despre film: „Având la dispoziţie un material care se putea transforma într-un horror ieftin, Cristian Mungiu, regizorul care a pus România pe harta cinematografică cu al său «4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile», realizează o explorare subtilă şi emoţionantă a raportului dintre sacru şi profan (…), iar rezultatul este devastator”.
În The Village Voice, sub titlul „The Urgent Beyond the Hills Reveals A Crisis of Faith”, Scott Foundas consideră că secvenţele de grup filmate în plan-secvenţă de operatorul Oleg Mutu duc cu gândul la „fresce de Ghirlandaio sau Da Vinci, prin grandoarea lor şi ştiinţa utilizării compoziţiei în negru”.
În The New Yorker, Anthony Lane notează în cronica sa: „Într-un fel, aceşti credincioşi în valorile creştinismului sfârşesc prin a se purta cu un seamăn de-al lor, aflat în nevoie şi incapabil să se apere, cam cum s-au purtat soldaţii romani cu Iisus”.
De săptămâna viitoare, filmul va rula progresiv în tot mai multe dintre cinematografele lanţului nord-american Landmark, iar din 14 martie va fi accesibil, totodată, şi pe VOD (Video On Demand).
În România, filmul este disponibil începând cu 1 martie pe DVD, în magazinele de specialitate şi poate fi comandat direct, la adresa [email protected].
„După dealuri” este scris şi regizat de Cristian Mungiu, inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu-Bran, iar imaginea este semnată de operatorul Oleg Mutu.
Lungmetrajul a avut premiera mondială în 2012 la Cannes – cel mai important festival de film de autor din lume -, unde a fost premiat pentru scenariu şi pentru interpretare, şi a devenit ulterior prima peliculă românească reţinută pe lista scurtă a celor mai bune 9 filme străine ale anului la premiile Oscar.