“Trebuie ca la sfârșitul lui decembrie centrala să fie funcțională. Este o investiție la cheie, noi ca beneficiar avem obligațiile să creăm front de lucru și să plătim facturile, ceea ce am făcut”, a declarat într-o conferință online directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru.
El a dat câteva detalii despre ce s-a întâmplat recent cu acest proiect.
“Ieri a expirat actul adițional, la ora 23 am semnat alt act adițional pentru o prelungire până pe 26 decembrie 2020, cu sprijinul Guvernului care a emis o Hotărâre care prelungește PNI până în decembrie. Ne implicăm în discuțiile cu consorțiul, atât cât putem face noi, companie de stat, să aducem finanțarea la zi, vestea bună este că este implicat într-un acord tripartit și General Electric”, a declarat Volintiru.
Centrala de la Iernut, cu o capacitate de 430 MW este un proiect cu o valoare de 268 de milioane de euro, finanțat parțial din Planul Național de Investiții, iar centrala urma să fie operațională la începutul acestui an. Centrala este construită de asocierea Duro Felguera – Romelectro iar proiectul a avut mai multe probleme, întâi pentru că a apărut necesitatea unor lucrări suplimentare, neprevăzute inițial, apoi prevederile din OUG 114, apoi dispute între cele două companii care au afectat inclusiv graficele de livrare ale unor echipamente de către furnizori (cazul General Electric), probleme financiare și, în final, pandemia de coronavirus.
“În șantier nu au putut fi mai mult de 220 de persoane, deși era nevoie de 600. Unul dintre motivele întârzierii a fost pandemia, dar au fost și problemele financiare (ale contractorilor – m.red.), si de aceea căutăm să îi ajutăm să obținem finanțări”, a mai spus Volintiru.