Financial Times: Apple vrea să preia McLaren, pentru a intra pe piaţa auto
Discuţiile au început cu câteva luni în urmă, iar compania McLaren este evaluată la între un miliard de lire sterline şi 1,5 miliarde de lire sterline (1,75 miliarde de euro), potrivit surselor citate.
Apple lucrează de mai mult de doi ani la dezvoltarea unui vehicul electric autonom, care poate naviga fără şofer, iar proiectul a fost ţinut departe de ochii presei şi ai publicului larg. McLaren este specializată, printre altele, în motoare de înaltă performanţă, sisteme computerizate on-board şi inovare în domeniul materialelor folosite la construcţia maşinilor, precum fibra de carbon sau aluminiul.
Contactaţi de Financial Times, reprezentanţii Apple şi McLaren au refuzat să facă vreun comentariu.
McLaren are pierderi, iar o achiziţie ar marca cea mai mare tranzacţie realizată de Apple din 2014, când producătorul iPhone a preluat Beats Electronics, compania de echipamente audio fondată de rapperul Dr Dre şi Jimmy Iovine, pentru 3 miliarde de dolari.
În acest an, Apple a investit un miliard de dolari în Didi Chuxing, compania chineză de ride sharing unde un acţionar important este şi Uber.
McLaren este cunoscută pentru maşinile sport de superlux, al căror preţ ajunge deseori în vecinătatea sumei de un milion de dolari, deţine laboratoare de cercetare şi dezvoltare în automotive şi o echipă de Formula 1. Acţionarii McLaren Technology Group deţin 80% din McLaren Automotive, compania care produce maşinile McLaren.
Anul trecut, McLaren a produs 1.654 de autoturisme şi a avut venituri de 450 milioane de lire sterline (530 de milioane de euro). Compania s-a angajat recent să investească un miliard de lire sterline în cercetare şi dezvoltare în următorii şase ani. În 2014, cel mai recent an când a publicat un raport financiar, compania britanică a avut venituri de 265 milioane de lire sterline şi pierderi de 22 milioane de lire. Acţionarii grupului sunt omul de afaceri Ron Dennis, cunoscut mai ales în Formula 1, alături de Mansour Ojjeh, acţionar al grupului elveţian TAG şi de asemenea un nume greu în F1, şi fondul suveran de investiţii din Bahrain.
Surse apropiate discuţiilor au declarat pentru Financial Times că Apple ar fi interesată în principal de inovaţiile în tehnologie dezvoltate de McLaren, de experienţa inginerească a companiei şi de portofoliul de brevete de invenţie.
În ultimii doi ani, Apple a recrutat masiv specialişti în inginerie şi design auto pentru proiectul de dezvoltare a unui vehicul electric, inclusiv foşti angajaţi ai Tesla şi Mercedes-Benz.
Surse apropiate companiei spun că Apple şi-a schimbat recent strategia în zona auto, iar câteva zeci de persoane au părăsit proiectul automobilului electric. A avut loc şi o schimbare în conducerea proiectului şi refocusarea pe sistemele tehnologice care ar facilita navigarea autonomă.
Unii investitori speră de ceva vreme că Apple va încerca o investiţie în Tesla, până acum cel mai de succes producător de maşini electrice de lux, însă compania a evitat să dea vreun semnal în acest sens. Directorul de marketing al Apple, Phil Schiller, unul dintre cei mai vechi şi mai influenţi oameni în companie, deţine un McLaren, potrivit Financial Times. Totodată, Eddy Cue, directorul diviziei de servicii la Apple, este membru în board-ul Ferrari. Jonathan Ive, responsabil pentru design-ul produselor Apple, este pasionat de Aston Martin şi Bentley.