Financial Times: BVB şi-a propus să obţină statutul de piaţă emergentă

Economica.net
27 11. 2014
bvb555_88861600_37570300_49369900

La data de 19 noiembrie 2014, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a cumpărat 4,99% din acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Directorul BERD pentru asigurări şi servicii financiare, Noel Edison, a declarat pentru beyondbrics vă tranzacţia va ajuta BVB să obţină statutul de piaţă emergentă din parte MSCI, ceea ce va deschide piaţa pentru o gamă largă de investitori. Noel Edison a adăugat că se aşteaptă ca programul de privatizări al României să continue prin intermediul BVB, crescând lichiditatea şi alăturându-se altor oferte publice iniţiale demarate de o serie de companii de stat.

‘Criteriile pentru obţinerea statutului de piaţă emergentă din parte MSCI includ printre altele: un minim de trei companii relativ mari, un grad mare de deschidere faţă de proprietarii străini şi uşurinţa intrărilor şi ieşirilor de capital. BVB este aşteptată să respecte toate aceste criterii în 2016’, a spus Noel Edison. Potrivit acestuia, listările Electrica, Romgaz şi Nuclearelectrica au avut un impact pozitiv asupra capitalizării şi lichidităţii, urmând ca şi alte companii de stat, în principal Hidroelectrica, să facă acelaşi lucru. ‘Odată cu îmbunătăţirea procesului de IPO sperăm să vedem mai multe listări în anii următori şi vom analiza modalităţile prin care le putem sprijini’, a adăugat Edison.

La rândul său, Lucian Albulescu, analist la banca de investiţii Wood & Co, susţine că cel mai probabil Hidroelectrica va fi listată în 2016. O altă candidată pentru un IPO este CE Oltenia iar Albulescu crede că Guvernul de la Bucureşti ar putea să vândă şi noi pachete de acţiuni la companiile care sunt deja la bursă. În plus, noi oferte ar putea veni de la Fondul Proprietatea şi posibil de la fondurile închise care îşi vând acţiunile pe piaţa liberă. ‘Administratorul Fondului Proprietatea, Franklin Templeton, discută cu Guvernul în legătură cu restructurarea mai multor companii din portofoliul fondului şi listarea lor’, a spus Lucian Albulescu.

Luna trecută, însă, Wood & Co aprecia că va mai trece o vreme până când România va dobândi statul de piaţă emergentă din partea MSCI. Doar una din companiile listate, Romgaz, îndeplineşte toate criteriile pentru a fi considerată o companie ‘relativ mare’. Ar mai fi nevoie de cel puţin două astfel de companii printre posibilii candidaţi numărându-se OMV Petrom, Banca Transilvania şi BRD Societe Genreale precum şi Electrica. Însă majoritatea acestor companii sunt fie companii de stat sau au fost deţinute de stat după care au fost preluate de investitorii străini şi listate. Există foarte puţine IPO-uri ale unor companii private mari. Atragerea mai multor astfel de companii va fi importantă pentru creşterea lichidităţii. Operatorul de cablu şi telecomunicaţii RCS & RDS ar putea fi una din companiile private care ar putea lua în considerare o eventuală listare.

Dobândirea statutului de piaţă emergentă va necesita şi unele modificări calitate pentru a îmbunătăţi accesul investitorilor. Noel Edison susţine că BERD va ajuta BVB să reducă costurile tranzacţiilor şi să înfiinţeze un sistem de clearing. În prezent unele companii româneşti preferă să se listeze la Luxemburg decât la Bucureşti, o reducere a costurilor ar încuraja atât listările locale cât şi o mai mare participaţie străină.