Financial Times: Ce prevederi din tratate ar putea fi invocate de juriştii UE pentru un eventual ‘Grexit’

Fostul ministru de finanţe grec Yanis Varoufakis a susţinut în mod repetat că Grecia nu va putea niciodată să părăsească zona euro pentru că nu există nimic în tratatele Uniunii Europene care să permită ieşirea din uniunea monetară, dar acest lucru nu i-a împiedicat totuşi pe juriştii UE să caute o variantă, comentează luni şeful biroului Financial Times la Bruxelles, Peter Spiegel, într-un articol postat pe blogul publicaţiei, potrivit Agerpres.
Economica.net - lun, 06 iul. 2015, 17:25
Financial Times: Ce prevederi din tratate ar putea fi invocate de juriştii UE pentru un eventual 'Grexit'

Potrivit unor oficiali din zona euro, experţii juridici ai UE analizează tratatele pentru a găsi prevederi care ar permite ‘Grexit’-ul (ieşirea Greciei din zona euro) – nu pentru că este ceva pentru care ei fac presiuni, ci mai degrabă întrucât sunt îngrijoraţi că Grecia ar putea intra în curând într-o dezbatere juridică ce ar putea-o împiedica să obţină ajutorul financiar de care are nevoie cu disperare.

”Dacă Grecia începe să tipărească propria monedă – ceea ce s-ar putea întâmpla în câteva săptămâni dacă Banca Centrală Europeană (BCE) decide să taie creditele de urgenţă acordate instituţiilor financiare greceşti -, ea ar putea să nu mai fie eligibilă pentru asistenţă de la fondul de salvare al zonei euro în valoare de 500 de miliarde de euro, întrucât ar folosi o altă monedă. Dar, întrucât juridic Grecia ar fi încă parte a zonei euro, ea nu ar fi eligibilă pentru schema de asistenţă rezervată ţărilor din afara zonei euro, schemă cunoscută drept program de ‘asistenţă pentru balanţa de plăţi’. Ungaria, România şi Letonia până să adere la zona euro (1 ianuarie 2014) au beneficiat de aceste programe în timpul crizei”, explică jurnalistul FT.

Presupunerea tradiţională este aceea că, întrucât nu există o modalitate explicită de a părăsi zona euro, singura clauză care poate fi invocată este articolul 50 al Tratatului privind Uniunea Europeană, care permite retragerea din întreaga Uniune Europeană. Acest lucru ar presupune ca Grecia să prezinte o cerere în acest sens, ceea ce, totuşi, este improbabil, şi cu toate că sunt tot mai mulţi lideri care vor ca Grecia să iasă din zona euro, nimeni nu vrea ca ea să părăsească Uniunea Europeană.

Oficiali europeni afirmă că juriştii analizează în schimb articolul 7, care a fost adoptat dintr-un motiv cu totul diferit: după decizia guvernului austriac de a include într-o coaliţie formaţiunea de extremă dreapta Partidul Libertăţii, al naţionalistului Jörg Haider, liderii europeni au dorit să existe o modalitate de a pedepsi ţările care nu se conformează valorilor europene.

Potrivit articolului 7, Comisia Europeană poate propune că o ţară încalcă valorile europene, iar dacă toate statele membre sunt de acord, Uniunea Europeană poate ”suspenda anumite drepturi derivate din aplicarea Tratatelor statului membru în cauză”.

”Este tipărirea propriei monede, în timp ce faci parte din zona euro, o încălcare clară a valorilor europene? Acesta ar putea fi un gard greu de urcat. Dar articolul 7 ar permite, de asemenea, suspendarea din zona euro mai degrabă decât o expulzare totală şi nu ar fi nevoie de consimţământul Greciei pentru a aplica această prevedere”, continuă Peter Spiegel.

Măsura mult mai probabilă, susţin oficiali europeni, este un tip de ”clauză a flexibilităţii” inclusă în Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene. Prevederea respectivă, articolul 352, afirmă cu alte cuvinte: dacă trebuie să faci ceva care ajută UE în drumul său, dar acel lucru nu este deja inclus în tratat, atunci continuă – dar vei avea nevoie de consimţământ unanim pentru a face acel lucru.

Articolul în cauză sună oficial după cum urmează: ”În cazul în care o acţiune a Uniunii se dovedeşte necesară, în cadrul politicilor definite în tratate, pentru a atinge unul dintre obiectivele menţionate în tratate, fără ca acestea să fi prevăzut atribuţiile necesare în acest sens, Consiliul, hotărând în unanimitate la propunerea Comisiei şi după aprobarea Parlamentului European, va adopta măsurile corespunzătoare. Atunci când măsurile în cauză sunt adoptate de Consiliu în conformitate cu o procedură legislativă specială, acesta acţionează de asemenea cu unanimitate pe baza unei propuneri a Comisiei şi după aprobarea Parlamentului European”.

Partea referitoare la unanimitate din această clauză înseamnă că Grecia însăşi ar trebui să fie de acord cu ‘Grexit’-ul, ceea ce în prezent pare extrem de improbabil. Însă cine ştie? Dacă aceasta ar însemna ca în final să se obţină reducerea datoriei, acest scenariu (Grexit, n.r.) ar putea fi soluţia, conchide şeful biroului FT la Bruxelles.

Te-ar mai putea interesa și
Conflict diplomatic între Polonia şi Ungaria, la inaugurarea oficială a preşedinţiei poloneze a UE
Conflict diplomatic între Polonia şi Ungaria, la inaugurarea oficială a preşedinţiei poloneze a UE
Autorităţile poloneze au refuzat să-l invite pe ambasadorul Ungariei la gala de inaugurare oficială a preşedinţiei poloneze a Consiliului Uniunii Europene, după decizia Budapestei de a acorda......
UE ar trebui să plafoneze preţul gazelor la 60 de euro pentru un MWh – Ministrul Energiei din Italia
UE ar trebui să plafoneze preţul gazelor la 60 de euro pentru un MWh – Ministrul Energiei din Italia
Uniunea Europeană ar trebui să prelungească măsură de urgenţă vizând plafonarea preţului gazelor naturale şi să ...
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 3,96%, până la 62,135 miliarde euro, în 2024
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 3,96%, până la 62,135 miliarde euro, în 2024
Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României totalizau 62,135 miliarde de euro la finele lunii decembrie 2024, în ...
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de 5,77 miliarde de lei de la bănci, în ianuarie 2025
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de 5,77 miliarde de lei de la bănci, în ianuarie 2025
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna ianuarie 2025, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,2 ...