Financial Times: Statele Unite şi China conduc în topul redresării economice la nivel global

Ţările cu noi cazuri numeroase de COVID-19 şi un ritm lent de vaccinare vor înregistra o redresare economică slabă, semnalează luni publicaţia Financial Times (FT), relatează Agerpres.
AGERPRES - lun, 05 apr. 2021, 21:54
Financial Times: Statele Unite şi China conduc în topul redresării economice la nivel global

Principalul impuls al creşterii economice în anul 2021 va fi capacitatea fiecărei ţări de a controla pandemia, astfel că economiile cele mai avansate le vor depăşi în lunile următoare pe cele emergente la capitolele creştere economică, indicatori financiari şi încrederea investitorilor, conform indicelui Brookings-FT.

Şansele unei redresări economice globale coordonate în urma pandemiei au scăzut, întrucât desfăşurarea lentă a vaccinării şi noul val de infectări în unele ţări au ca efect ”perspective de creştere puternic divergente”, potrivit analizei FT.

În ultimele şase luni, datele economice ale economiilor emergente s-au înrăutăţit faţă de cele obişnuite de când a început elaborarea acestui indice în anul 2012, în timp ce randamentele economiilor avansate au crescut odată cu redresarea pieţelor financiare.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi ONU au avertizat săptămâna trecută că statele sărace afectate de consecinţele economice şi sanitare ale pandemiei riscă să se confrunte cu o criză a datoriilor, în lipsa unor acţiuni mai ambiţioase din partea instituţiilor multilaterale şi statelor cele mai dezvoltate, inclusiv prin relaxarea plăţii datoriilor şi o furnizare sporită de vaccinuri anti-COVID-19.

Reţeta pentru o revenire economică puternică şi durabilă rămâne aceeaşi ca în ultimii ani, adică măsuri hotărâte de punere a virusului sub control împreună cu stimulente monetare şi fiscale echilibrate, cu accent pe politicile care susţin cererea şi în acelaşi timp sporesc productivitatea, explică profesorul Eswar Prasad, membru al Brookings Institution.

Potrivit indicelui Brookings-FT, SUA şi China, primele două cele mai mari economii ale lumii, conduc în topul redresării economice la nivel global, dar fiecare cu un mix de politici diferit. Astfel, în timp ce SUA mizează pe stimulente fiscale, China se axează pe termen lung pe creşterea consumului şi a sectorului serviciilor.

În schimb, în Europa şi în mare parte din America Latină perspectivele de creştere sunt slabe, iar prognozele FMI aşteptate săptămâna aceasta vor indica probabil şanse reduse ca producţia să atingă până anul viitor nivelurile anterioare pandemiei.

Politicile indecise afectează încrederea consumatorilor şi a mediului de afaceri din economiile mai slabe, ceea ce se adaugă constrângerilor economice, concluzionează Eswar Prasad.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...