Finanţare nerambursabilă prin granturi SEE şi norvegiene pentru inovare verde în industrie
Acesta este mesajul evenimentului organizat joi de Innovation Norway şi Ambasada Regatului Norvegiei din Bucureşti în care au fost prezentate proiecte selectate în cadrul Programului Inovare Verde în Industria din România.
Prezentă la eveniment, ambasadoarea Norvegiei în România, Tove Bruvik Westberg, a afirmat că dezvoltarea sustenabilă este o preocupare globală legată de dezvoltarea economică şi socială, iar viitorul Europei nu poate fi văzut fără a fi luate în considerabile principiile dezvoltării sustenabile.
Diplomatul a subliniat că unul dintre elementele pe care majoritatea proiectelor finanţate în cadrul programului amintit le au în comun este parteneriatul cu entităţi norvegiene.
Pe de altă parte, Westberg a arătat că România este una dintre ţările europene unde transformarea industriei într-una verde a devenit un subiect important pe agenda publică în condiţiile în care în industria românească foloseşte încă tehnologii vechi, poluante.
La rândul său, Cătălina Meliţă, director în Ministerul Fondurilor Europene, a subliniat caracterul ‘special’ al Programului Inovare Verde în Industria din România.
‘România are prin granturile SEE şi norvegiene peste 20 de programe în foarte multe domenii. (…) Programul la care suntem azi are nişte caracteristici speciale. (…) E unul dintre cele mai avansate, beneficiază de experienţa unui operator de program foarte cunoscut în România. Acest program (…) este unul dintre puţinele programe din granturile SEE şi norvegiene care se adresează sectorului privat şi ne bucurăm că este aşa pentru că ştim cât este de greu să faci investiţii din resurse proprii’, a declarat Meliţă.
Ea a precizat că programul vine într-o direcţie care îi preocupă pe toţi cetăţenii, fiind vorba de protecţia mediului, dar îi ajută şi pe beneficiari, deoarece aceştia îşi pot dezvolta afacerea.
Prin intermediul Programului Inovare Verde în Industria din România 34 de proiecte vor beneficia de finanţare nerambursabilă între 65.000 de euro şi 1.500.000 de euro, sumele având ca sursă schema oferită de Granturile Norvegiene şi Granturile Spaţiului Economic European (SEE) pentru perioada 2009-2014, informează organizatorii evenimentului.
Potrivit acestora, programul urmăreşte dezvoltarea afacerilor şi are ca obiectiv creşterea competitivităţii întreprinderilor verzi, ecologizarea industriilor existente, inovarea şi dezvoltarea spiritului antreprenorial verde. De asemenea, programul are drept scop reducerea disparităţilor socio-economice şi consolidarea relaţiilor bilaterale dintre România şi Norvegia.
Activităţile eligibile pentru finanţare au inclus proiecte care se referă la dezvoltarea, implementarea şi investiţia în tehnologii de mediu inovatoare cu impact redus asupra mediului, produse şi servicii ecologice, eficienţa materialelor şi gestionarea deşeurilor, procese de management şi de producţie ecologice, precizează aceiaşi organizatori.