Instituţia a aprobat joi o nouă listă cu dosarele acceptate în cadrul Programului privind instalarea staţiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipiile reşedinţe de judeţ.
Astfel, în cadrul acestui Program, Primăria Municipiului Reşiţa va beneficia de o finanţare de 936.149 lei, pentru montarea unui număr de 5 staţii de reîncărcare cu 10 puncte reîncărcare rapidă echivalente, Primăria Municipiului Giurgiu de suma de 760.000 lei, pentru montarea unui număr de 4 staţii de reîncărcare cu 8 puncte reîncărcare rapidă echivalente, iar Primăria Municipiului Satu Mare de suma de 950.000 lei, pentru montarea unui număr de 5 staţii de reîncărcare cu 10 puncte reîncărcare rapidă echivalente, toate acestea contribuind la dezvoltarea infrastructurii de alimentare a vehiculelor cu energie electrică la nivel naţional.
„Mă bucur că putem deja începe dezvoltarea reţelei naţionale de alimentare a maşinilor electrice. Eco-mobilitatea este o prioritate a mandatului meu de ministru. Avem o problemă reală cu calitatea aerului în marile aglomerări urbane, iar traficul rutier este unul dintre principalele surse de poluare a aerului. Prin stimularea electro-mobilităţii, vom putea să scoatem poluarea din oraşe şi să ne bucurăm toţi de un mediu mai curat”, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, într-un comunicat transmis joi AGERPRES.
Potrivit sursei citate, unităţile administrativ – teritoriale – reşedinţă de judeţ, care încă nu au reuşit să depună un dosar de finanţare, că sesiunea de depunere a acestora în cadrul Programului este deschisă până pe data de 13 decembrie 2019.
Obiectivul Programului îl reprezintă dezvoltarea infrastructurii de alimentare a vehiculelor cu energie electrică. Solicitanţii eligibili sunt unităţile administrativ-teritoriale – reşedinţe de judeţ şi municipiul Bucureşti, iar suma alocată sesiunii de finanţare este de 92 milioane lei.
Finanţarea se acordă în procent de maximum 90% din cheltuielile eligibile şi nu mai mult de 190.000 lei pentru instalarea unei staţii de reîncărcare, în limita sumelor maxime ce pot fi acordate pentru fiecare solicitant în funcţie de numărul de locuitori aferent, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică. Toate aceste date sunt publicate pe site-ul AFM.