Paszkany, finanţatorul CFR Cluj, amendat de Autoritatea de Supraveghere Financiară
În 17 decembrie Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i-a sancţionat pe Arpad Paszkany, finanţatorul echipei de fotbal CFR Cluj Napoca, şi pe apropiata acestuia, Anamaria Feher, cu amenzi record de câte 51.000 de lei, pentru că nu au derulat oferta publică de preluare a Companiei de Informatică Aplicată SA Cluj-Napoca (SOEL), potrivit celui mai recent buletin al ASF.
Cei doi deţin în mod direct peste 50% din acţiunile SOEL. Legea prevede ca acţionarii care controlează împreună, peste 33% din acţiunile unei companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) să deruleze o ofertă publică obligatorie de cumpărare a celorlalte acţiuni din piaţă.
Amenzile menţionate se adaugă altora mai vechi, date în toamna trecută pentru acelaşi motiv. Arpad Paszkany, Anamaria Feher şi firma Assix Arhitecture din Cluj Napoca au contestat amenzile atunci şi acestea le-au fost redus, celor dintâi, la 10.000 de lei. Assix (fosta Baucom SRL) fusese chiar iertată.
Acum, firma Assif nu a mai fost iertată, pentru că ASF a descoperit că Arpad Paskany este, indirect, asociat al acesteia şi partener cu firma menţionată în alte firme.
Assix Arhitecture are peste 32% din SOEL, al cărei domeniul de activitate este prelucrarea datelor, administrarea paginilor web şi activităţi conexe.
Trimişii lui Arpad Paszkany, Feher Anamaria şi SC Assix Architecture SRL Cluj-Napoca au participat şi au votat identic la cinci Adunări Generale ale Acţionarilor (AGA) SOEL, potrivit buletinului ASF ataşat.
Majorarea de capital
Acţionarii Companiei de Informatică Aplicată (SOEL) vor decide, pe 30 ianuarie, dacă firma îşi va majora cu bani gheaţă capitalul social cu aproape 3,2 milioane de lei, până la 9.516.370 lei, potrivit unui raport al companiei trimis la BVB.
Arpad Paszkany ar urma să vireze peste un milion de lei pentru noile acţiuni SEOL emise în majorarea de capital, numai luând în considerare deţinerea sa directă, de peste 31%. Anamaria Feher are aproape 30%.
Peste 147.600 acţiuni ar urma să fie emise şi vândute acţionarilor SEOL înregistraţi la data de 15 ianuarie, la un preţ de 21,48 lei / titlu, egal cu valoarea nominală.
Acesta este şi preţul la care s-a făpcut singura tranzacţie cu acţiuni SEOL din ultimul an. Teoretic, în piaţă ar mai fi în circulaţie liberă decât 0,1% (mai exact 308) din totalul titlurilor. O proporţie de 6,2% aparţineau Ministerului Educaţiei, potrivit raportului companiei pe anul 2012.