Finanţe: Cheltuielile cu sponsorizarea sunt nedeductibile la calculul profitului impozabil. Se acordă credit fiscal

Cheltuielile cu sponsorizarea sunt considerate nedeductibile la calculul profitului impozabil, potrivit Codului fiscal aflat în dezbatere publică, însă pentru sumele respective se acordă credit fiscal din impozitul pe profit datorat, precizează Ministerul Finanţelor Publice.
Economica.net - mar, 03 mart. 2015, 18:40
Finanţe: Cheltuielile cu sponsorizarea sunt nedeductibile la calculul profitului impozabil. Se acordă credit fiscal

Potrivit sursei citate, creditul fiscal va fi acordat fie la valoarea calculată prin aplicarea a 3 la mie la cifra de afaceri, pentru situaţiile în care reglementările contabile aplicabile nu definesc indicatorul «cifra de afaceri» această limită fiind determină potrivit normelor, sau la o valoare reprezentând 20% din impozitul pe profit datorat.

‘Varianta propusă şi lansată în dezbatere publică pe site-ul oficial al MFP presupune considerarea cheltuielilor cu sponsorizarea ca fiind nedeductibile la calculul profitului impozabil, dar pentru sumele respective se acordă credit fiscal din impozitul pe profit datorat de contribuabili, la nivelul valorii minime dintre următoarele: 1. valoarea calculată prin aplicarea a 3 la mie la cifra de afaceri; pentru situaţiile în care reglementările contabile aplicabile nu definesc indicatorul «cifra de afaceri» această limită se determină potrivit normelor; 2. valoarea reprezentând 20% din impozitul pe profit datorat’, menţionează MFP.

Precizările Ministerului Finanţelor vin după ce mai multe ONG-uri au înaintat, marţi, o scrisoare deschisă ministrului Finanţelor, Darius Vâlcov, în care arată că modificarea Codului Fiscal ar afecta veniturile a mii de organizaţii neguvernamentale, spitale, universităţi, şcoli şi muzee şi ‘ar penaliza’ marile companii care realizează profit şi fac sponsorizări.

‘Am luat la cunoştinţă, cu profundă îngrijorare, despre iniţiativa de modificare a Codului fiscal care prevede înlocuirea creditului fiscal pentru sponsorizările acordate (prin care companiile pot redirecţiona 20% din impozitul pe profit către organizaţii neguvernamentale) cu deducerea sponsorizărilor din baza impozabilă (transformarea lor în cheltuieli deductibile) şi limitarea deducerii la un plafon de 200.000 de euro’, prevede o scrisoare deschisă înaintată ministrului Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, şi ministerului de resort de mai multe organizaţii neguvernamentale, printre care se numără şi Habitat for Humanity România, Fundaţia Principesa Margareta a României, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Salvaţi Copiii România şi Agenţia de Monitorizare a Presei.

În context, Ministerul Finanţelor subliniază faptul că mecanismul prezentat în scrisoarea deschisă de către ONG-uri nu este cel prezentat pe site-ul oficial al MFP şi nici nu este una dintre variantele de lucru sau care să urmeze să fie introduse în Codul Fiscal.

‘Proiectul Codului fiscal se află în dezbatere publică. Acesta poate suferi modificări şi ajustări în urma unor îmbunătăţiri venite din partea tuturor zonelor implicate. Totodată, la MFP au ajuns peste 1.000 de propuneri din partea multor instituţii, ceea ce nu înseamnă că toate au fost aprobate sau introduse în proiectul de Cod Fiscal. Astfel, în ceea ce priveşte mecanismul prezentat în scrisoarea deschisă de către ONG-uri, facem menţiunea că acesta nu este cel prezentat pe site-ul oficial al MFP şi nici nu este una dintre variantele de lucru sau care să urmeze să fie introduse în Codul Fiscal’, arată Ministerul Finanţelor.

Pe de altă parte, potrivit Finanţelor, pentru stimularea sponsorizărilor, indiferent de situaţia financiară a contribuabilului, mecanismul prevede şi reportarea sumelor care nu sunt scăzute din impozitul pe profit, la momentul efectuării sponsorizării, în următorii 7 ani consecutivi.

Te-ar mai putea interesa și
Mesajul Metro pentru Guvern. Retailerul își asumă pierderi cât timp persistă regimul fiscal actual și spune că va absorbi creșterile de taxe
Mesajul Metro pentru Guvern. Retailerul își asumă pierderi cât timp persistă regimul fiscal actual și spune că va ...
Karan Khurana, CEO-ul Metro, primul retailer modern care a intrat în România în urmă cu 30 de ani și care a anunțat recent investiții de zeci de milioane de euro în următorii trei ani în......
ANPC a dat astăzi amenzi de 281.000 de lei operatorilor economici de pe Litoral
ANPC a dat astăzi amenzi de 281.000 de lei operatorilor economici de pe Litoral
Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au aplicat amenzi în valoare de 281.000 de lei, ...
Ministrul Muncii Petre Manole anunță că o nouă lege a salarizării ar putea fi adoptată spre sfârșitul anului 2027
Ministrul Muncii Petre Manole anunță că o nouă lege a salarizării ar putea fi adoptată spre sfârșitul anului 2027
Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale, Petre-Florin Manole, a anunţat joi, la Antena 3, că ...
Videt a deschis un nou showroom de optică în Palas Mall Iași, în urma unei investiții de 300.000 de euro
Videt a deschis un nou showroom de optică în Palas Mall Iași, în urma unei investiții de 300.000 de euro
Videt, parte a grupului internațional Alensa, a deschis recent cel de-al nouălea magazin din rețeaua sa, în urma unei ...