FINANŢE PERSONALE: Profit de 53% pe aproape trei ani, la portofoliul ECONOMICA.net. A fost limitat de piaţa din 2015
Valoarea portofoliului virtual al ECONOMICA.NET a crescut cu doar 2,7% de la sfârşitul anului trecut până la 17 aprilie. Nici indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) nu au avut performanţe mult mai mai bune (creşteri de 3 – 4%), ceea ce relevă limitele modului de administrare pasiv a unui portofoliu.
Altfel spus, doar speculaţiile pe termen scurt ar fi putut îmbunătăţi performanţa portofoliului ECONOMICA.NET. Dimpotrivă, încă de la debutul din iunie 2012, ne-am propus să adoptăm un tip de administrare mai degrabă pasiv, limitat la capitalizarea dividendelor şi la reacţia la evenimente de piaţă foarte importante. Capitalizarea dividendelor a fost făcută la preţul acţiunilor din momentul calculelor.
Astfel că nu s-au făcut decât două modificări de structură, vreme de aproape trei ani: plasarea în acţiuni financiare a economiilor şi a banilor din fonduri mutuale, respectiv cumpărarea acţiunilor Romgaz (SNG) şi Nuclearelectrica (SNN), cu banii din vânzarea acţiunilor de companii mici.
În Iunie 2012 portofoliul ECONOMICA.NET a fost lansat tocmai în ideea de a urmări evoluţia în timp a unui portofoliu stabil, cu o administrare uşor de urmărit în timp. Valoarea participaţiilor, respectiv cea a portofoliului au variat exclusiv pe baza variaţiei preţului acţiunilor şi a cantităţii acestora, de obicei ca efect a capitalizării dividendelor.
Din selecţia iniţială, realizată cu ajutorul mai multor profesionişti din piaţă, au dispărut la timp titluri inofensive sau perdante precum Prospecţiuni Bucureşti, Albalact Alba Iulia, Electromagnetica Bucureşti, sau Condmag Braşov.
Cea mai mare deţinere din portofoliu este cea de acţiuni Fondul Proprietatea (FP), care ocupă 23,7% din valoarea portofoliului. Valoarea pachetului FP a crescut cu 192% faţă de lansare, cu toate că preţul acţiunii a urcat mai puţin, cu 92%. Pachetul este însă mai voluminos decât la lansare, pentru că, virtual, am cumpărat noi acţiuni cu banii din dividende, respectiv din sumele distribuite din capitalul social.
Romgaz (SNG)) este un titlu intrat în portofoliu după lansare, dar are deja 12,8% din valoarea acestuia. Valoarea pachetului a crescut întretimp cu 7%, diferenţa faţă de creşterea de numai 2 a scumpirii acţiunii venind din aceeaşi cauză ca mai sus.
Nuclearelectrica (SNN, 10% în portofoliu, -24% pierdere) a fost o alegere foarte neinspirată, făcută mai mult cu inima decât cu mintea. SNN a fost lovită în plin, imediat după listare, de taxa pe stâlp. Este singura participaţie perdantă de la achiziţie şi până acum.
Pe muchie de cuţit, se adaugă şi participaţia OMV Petrom (SNP), a cărei valoare a crescut cu 3%, dar variază des în jurul lui zero. Pachetul SNP acoperă 8,3% din valoarea portofoliului de 23.000 de lei a portofoliului nostru demonstrativ, care a crescut cu 53% faţă de suma de 15.000 de lei virtuali cu care am pornit, la începutul lunii iunie 2012.
Din portofoliu mai fac parte Banca Transilvania (TLV) cu 7,5% din portofoliu şi o creştere de 260% de la lansare, datorată, desigur, măririi pachetului cu acţiunile gratuite adăugate, dar şi a cotaţiei cu 159%.
Creşteri de peste 100% au mai înregistrat şi Transelectrica (TEL, 154%), SIF Transilvania (SIF3, 133%) şi Antibiotice (ATB, 100%). Se adaugă SIF Moldova (SIF2), SIF Oltenia (SIF5), Bursa de Valori Bucureşti (BVB), Transgaz (TGN) şi Biofarm (BIO).
Diferenţele dintre creşterile cotaţiilor şi creşterile valorii pachetelor provind din variaţia dimensiunii acestora. Astfel, am vândut acţiuni SNP, pentru că preţul SNP nu avea perspective de cresştere.
Din această cauză, preţul de la lansare a crescut cu 4%, în vreme ce volumul mai mic al pachetului au limitat creşterea valorii av’cestuia la 3%. Acolo unde marfimea pachetului nu s-a modificat (TGN, BIO), cei doi indicatori de creştere sunt egali.
Secretele începătorilor
Am luat, de pildă acţiuni Albalact (ALBZ), de numai 150 de lei, şi cam de tot atâţia bani Electromagnetica Bucureşti (ELMA), Prospecţiuni Bucureşti (PRSN) şi Condmag Braşov (COMI).
Toate aceste titluri au dispărut din portofoliu la a doua sa restructurare. Nu e eficient să faci operaţiuni dese cu atât de puţini bani şi, în plus, nici nu mai erau acţiuni profitabile.
Astfel că am aplicat micile secrete ale unui portofoliu de economisire şi investiţie pentru începători. Cele care se întâlnesc în mai toate manualele: alege acţiunile şi instrumentele cele mai căutate, cu afaceri stabile şi profitabile şi aşează-le în proporţiile corespunzătoare riscului pe care ţi-l poţi permite în funcţie de priceperea proprie.
Portofoliul ECONOMICA.NET a fost construit, investind (virtual) pe o structură de risc scăzut, cu ajutorul sugestiilor mai multor analişti, consultanţilor şi brokerilor colaboratori.
În structura iniţială, Portofoliul avea o proporţie de 37,1% din bani păstrată în instrumente uşor de transformat în lichidităţi, fără risc de pierderi: un cont bancar de economii (13,3%), un fond mutual de obligaţiuni în euro (Raiffeisen Euro Plus, 13,2%) şi un fond mutual în lei, numit atunci BCR Obligaţiuni (10,5%, acum Erste Bond Flexible RON). Banii au fost plasaţi la prima restructurare în acţiuni.
Ulterior, dobânzile au început să scadă şi aceste instrumente au răsplătit cu randamente tot mai mici investiţia. Am renunţat la ele în favoarea acţiunilor vedetă de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB)
Ceea ce părea, la început, doar o joacă redacţională, se dovedeşte acum a fi o probă indubitabilă, deşi doar virtuală, a faptului că manualele au dreptate şi că bursa merită şi atenţia celor care, ca noi, nu au cunoltinţe avansate de piaţă, sunt departe de a fi înarmaţi cu experienţă, ci doar ştiu să citească opiniile specialiştilor, respectiv articole ca acesta.
Totodată, portofoliul a dovedit limitele administrării pasive, absenţa operaţiunilor mai frecvente de vânzare – cumpărare ( nu neapărat speculative) reducând mult profitabilitatea în ultimele luni.
AVERTISMENT: Estimările publicate mai sus nu constituie o sugestie de investiţie. ECONOMICA.NET şi profesioniştii citaţi nu își asumă răspunderea pentru rezultatul tranzacțiilor bazate pe oricare din informațiile de mai sus, sau sau influențate de acestea. Responsabilitatea deciziilor de investiţii aparţine celor care le iau, în funcţie de propriul profil de risc.