„Un obiectiv pentru acest an, poate mai important decât oricare altul, este de a clarifica legislaţia. De opt ani, din 2004, Codul Fiscal s-a modificat de zeci, sute de ori. A încerca să găsim acum ceva în Codul Fiscal reprezintă o muncă titanică. Ne dorim ca în acest an să facem ordine şi să punem cap la cap toate documentele din Cod cu normele, cu ordinele conexe, cu Codul de Procedură Fiscală astfel încât să le avem pe toate legate şi corelate. Sunt foarte multe prevederi care au scăpat în timp la modificările succesive de a fi legate de alte domenii”, a declarat miercuri Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, la o conferinţă organizată de Ziarul Financiar şi PricewaterhouseCoopers.
El a dat ca exemple de necorelări complicaţii la TVA care nu-şi găsesc rezolvarea sau implicaţii la impozitul pe venit.
Manolescu a precizat că, dacă se doreşte ulterior modificarea cotelor, acest lucru s-ar putea realiza mult mai uşor.
„Decizia privind cotele este una şi politică şi economică, dar dacă lucrurile sunt clare, o schimbare de cote ulterior nu creează aşa mari probleme. Nu spun acum că se vor modifica cotele, ci doar că dacă se va simţi această nevoie, cred că e mult mai uşor să fie făcută atunci dacă legislaţia este aşezată”, a afirmat Manolescu.
Secretarulul de stat le-a transmis oamenilor de afaceri un mesaj de optimism, spunând că autorităţile vor încerca în perioada următoare structureze şi să aşeze lucrurile în aşa fel încât să uşureze activitatea agenţilor economici.
În ceea ce priveşte activitatea ANAF, el a precizat că există în lucru un proiect pentru restructurarea şi modernizarea Fiscului susţinut de Banca Mondială, arătând că partea de administrare fiscală este chiar mai importantă decât zona de legislaţie. „Indiferent cât de bună e legea şi cât de bine o structurăm, dacă partea de administrare nu funcţionează şi partea de implementare a legislaţiei nu este pusă la punct, degeaba avem o lege bună”, a spus el.