Finanţele au anulat sesiunea de înregistrare pe schema de minimis, procedura va fi reluată ulterior

Economica.net
29 08. 2013
ministerul_finantelor_preia_transgaz_si_transelectrica_75570700

Miercuri dimineaţa, mai mulţi întreprinzători care au încercat să acceseze pagina de internet a Ministerului Finanţelor au reclamat că secţiunea dedicată schemei de minimis în valoare maximă de 500 milioane lei s-a blocat după deschidere, iar la scurt timp procesul de selecţie a fost declarat închis, aceştia nemaiputând aplica pentru ajutorul financiar.

Ulterior, ministerul a transmis un comunicat în care arăta că ăagina de internet dedicată schemei de minimis pentru IMM-uri a fost accesată de către 20.225 de persoane, iar restul celor interesaţi nu au mai putut intra pe site deoarece limita tehnică a echipamentelor IT „era deja atinsă”.

Miercuri seara, Ministerul Finanţelor a transmis un comunicat în care ministrul de resort, Daniel Chiţoiu, anunţă anularea procedurii derulate dimineaţa.

„În cursul zilei am fost informat în legătură cu existenţa unor probleme în procedura de depunere online din cadrul schemei de minimis. Am dispus imediat demararea unei anchete interne împreună cu STS şi alte instituţii competente din domeniul siguranţei IT. Din primele investigaţii a rezultat faptul că resursele IT alocate schemei de minimis au fost insuficiente în urma anticipării greşite a numărului mare de firme care sunt interesate. Astfel, au apărut blocaje şi mesaje de eroare în accesarea paginii de internet dedicate schemei de minimis. Ca urmare, am decis ca sesiunea de înregistrare online desfăşurata astăzi pentru schema de minimis să fie anulată şi reluată ulterior pentru a oferi egalitate deplină de şanse tuturor IMM-urilor interesate să înregistreze cereri de finanţare, eliminând orice suspiciune cu privire la corectitudinea derulării acestei proceduri”, afirmă ministrul Finanţelor.

El mai arată că doreşte ca acest program sa fie implementat corect, iar banii din schema de minimis să ajungă la cât mai multe firme fără nicio suspiciune şi nu acceptă să planeze nicio urmă de îndoială cu privire la acest program.

„După cum aţi fost anunţaţi, investigaţia este în derulare şi este efectuată de specialiştii MFP împreună cu STS şi alte instituţii competente din domeniul siguranţei IT, iar rezultatele investigaţiei vor fi urmate de măsurile care se impun şi vor fi anunţate public”, mai afirmă ministrul în comunicat.

Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, majorarea bugetului pentru ajutoarele de minimis acordate IMM-urilor care fac investiţii, de la 400 milioane lei la 500 milioane lei (125 milioane euro), plata ajutorului efectuându-se până la finele anului 2015.

Statul acordă ajutoare de minimis, în cadrul unei scheme derulate în perioada 2013-2014, de maximum 200.000 euro pentru IMM-urile care fac investiţii, pe o perioadă fiscală de trei ani, dacă aceste firme creează şi păstrează şapte locuri de muncă pe o perioadă de trei ani de la realizarea investiţiei, în cazul sumelor de peste 100.000 euro.