Finanţele au împrumutat 1,3 miliarde lei, la costuri de finanţare care au atins noi minime istorice

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat joi 1,3 miliarde lei, exact suma vizată, prin vânzare de certificate de trezorerie cu maturitate la şapte luni şi obligaţiuni pe cinci ani, ale căror costuri de finanţare au atins noi minime istorice.
Economica.net - joi, 09 mai 2013, 12:31
Finanţele au împrumutat 1,3 miliarde lei, la costuri de finanţare care au atins noi minime istorice

Finanţele au vândut certificate de trezorerie pe şapte luni de 500 milioane lei şi obligaţiuni pe cinci ani de 800 milioane lei, la randamente medii de 4% pe an şi, respectiv, de 4,45% pe an.

Pentru emisiunea de certificate de trezorerie, Finanţele au primit subscrieri de 2,981 miliarde lei, în timp ce pentru obligaţiuni cererile au însumat 1,508 miliarde lei.

Înaintea licitaţiilor, în piaţa secundară, certificatele pe şase luni erau cotate la un randament de 4,35%, iar obligaţiunile pe cinci ani la 4,45%.

Finanţele nu au mai organizat licitaţii pentru vânzare de certificate de trezorerie pe şase luni din luna ianuarie, când randamentul mediu acceptat a fost de 5,53% pe an. Atunci, Finanţele au vândut certificate în valoare de 300 milioane lei.

Trezorezia a redeschis joi aceeaşi emisiune de obligaţiuni lansată la începutul lunii aprilie şi redeschisă prima dată în 18 aprilie. La lansare, titlurile au fost vândute la un randament mediu de 5,5% pe an, iar la redeschiderea din aprilie randamentul mediu a scăzut la 5,09%.

Ministerul Finanţelor Publice vrea să atragă în luna mai 3,78 miliarde lei prin vânzarea de titluri de stat, după ce în aprilie a împrumutat de pe piaţa internă peste 5 miliarde lei, prin vânzare de titluri în lei (2,5 miliarde lei) şi în euro (581,4 milioane euro, echivalentul a 2,55 miliarde lei).

Randamentul titlurilor de stat în lei a scăzut constant în ultima perioadă, atingând valori minime istorice, în linie cu evoluţia activelor din regiune.

Interesul investitorilor străini pentru titlurile de stat emise de România a fost susţinut şi de recomandările analiştilor de la BNP Paribas şi Societe Generale, care indicau cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale româneşti, anticipând o evoluţie pozitivă în piaţă şi scăderea randamentelor pentru titlurile aflate în circulaţie.

De la începutul anului, Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat de pe piaţa internă 20,92 miliarde lei, la care se adaugă emisiuni în valută, interne şi externe, de 1,084 miliarde de euro şi 1,5 miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...