Finanţele au împrumutat 300 milioane lei prin obligaţiuni la doi ani. Randamentul a urcat la 6,35%
Băncile au făcut oferte în sumă de 753,3 milioane de lei. Titlurile ajung la scadenţă în iulie 2014.
Finanţele au vândut la începutul lunii octombrie titluri cu aceeaşi maturitate de 205 milioane lei, la un randament de 6,2%.
La operaţiunea de luni, pentru titluri la 11 luni, creşterea randamentului a fost nesemnificativă, iar ofertele competitive au fost adjudecate unui grup de trei bănci locale. Aceste bănci au fost singurii cumpărători ai titlurilor de stat în lei în câteva ocazii la începutul anului, iar reapariţia lor în această ipostază sugerează că randamentele pentru titluri în lei vor fi din nou menţinute la niveluri scăzute
artificial.
Economiştii ING Bank apreciază într-un raport emis recent că, dacă randamentele vor continua să fie menţinute reduse, investitorii străini vor continua probabil să abandoneze titlurile de stat în lei, o consecinţă fiind prelungirea tendinţei de depreciere a leului.
Pentru luna octombrie, Finanţele au planificat operaţiuni de 4,15 miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat şi încă 150 milioane euro prin redeschiderea unei emisiuni scadente în iulie 2015.
Ministerul Finanţelor a împrumutat în acest an 46,4 miliarde lei din piaţa locală. La această sumă se adaugă cele 750 milioane euro atrase la începutul lunii septembrie de pe pieţele externe şi 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piaţa SUA.
Randamentele au scăzut treptat de la începutul anului până în aprilie, pe fondul reducerii ratei dobânzii de politică monetară de către BNR, iar Finanţele şi-au asigurat în acea perioadă un surplus de lichiditate confortabil.
Trendul s-a oprit însă în luna mai, când BNR a decis să întrerupă ciclul de tăieri de dobândă din cauza schimbărilor politice din România, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.