Finanţele au împrumutat 38,6 miliarde de lei în 2015
Pentru anul în curs, statul mai are programată doar o sesiune suplimentară de 90 de milioane de lei la licitaţia pentru obligaţiuni desfăşurată luni. Trezoreria a vândut luni obligaţiuni cu scadenţă în aprilie 2019 în valoare de 411,8 milioane de lei, sub ţinta prevăzută în prospect, de 600 de milioane de lei. În cadrul sesiunilor suplimentare sunt propuse investitorilor obligaţiuni în condiţiile stabilite la licitaţia principală, însă cu o valoare totală mai redusă.
Per ansamblul lunii decembrie, Ministerul Finanţelor a avut programate împrumuturi de pe piaţa internă de 3,03 miliarde de lei.
În primele 11 luni ale anului, MFP a împrumutat de pe piaţa internă 35,9 miliarde de lei.
La totalul pentru acest an atras de pe piaţa internă se adaugă şi fondurile de 2 miliarde de euro obţinute de stat la finele lunii octombrie de pe pieţele externe, prin vânzarea de obligaţiuni în cadrul a două emisiuni. Statul a vândut titluri pe zece ani în valoare de 1,25 miliarde de euro şi obligaţiuni pe 20 de ani totalizând 750 milioane euro.
Ministerul Finanţelor a anunţat la începutul acestui an că vrea să împrumute în 2015 până la 40 de miliarde de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie şi obligaţiuni pe piaţa internă, fonduri care urmau să fie suplimentate cu maximum 3 miliarde de euro de pe pieţele externe şi fonduri atrase de la instituţiile financiare internaţionale. În cea mai mare parte, aceste fonduri au fost necesare pentru a acoperi scadenţe planificate de 28,1 miliarde de lei, din care 24,2 miliarde de lei pentru împrumuturile în lei şi 3,9 miliarde de lei pentru cele în valută.
Anul trecut, statul a împrumutat de pe piaţa internă 41,9 miliarde de lei, dar şi 928,7 milioane euro prin vânzarea de titluri de stat în euro. La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe pieţele internaţionale, respectiv 2 miliarde dolari şi 2,75 miliarde euro, prin patru emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.