Prima licitaţie este programată luni, 3 iunie, când Trezoreria vrea să atragă 500 milioane de lei prin obligaţiuni pe cinci ani. În ziua următoare este programată o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, pentru încă 50 milioane lei.
Titlurile care vor fi vândute în luna iunie au scadenţe cuprinse în intervalul 3-10 ani.
Potrivit unei analize ING Bank, valoarea titlurilor care ajung la scadenţă în luna iunie, de 1,3 miliarde de lei, este cea mai redusă din ultimii aproape doi. Valoarea medie lunară a titlurilor ajunse la maturitate a fost în primele patru luni de 3,4 miliarde de lei.
„Ministerul Finanţelor intentionează să emită un volum de titluri superior celor care ajung la scadenţă cu 1,7 miliarde de lei, o schimbare importantă faţă de o diferenţă negativă medie de 1 miliard de lei înregistrată în ultimele trei luni. Situaţia este complicată suplimentar de faptul că deficitul bugetar din luna iunie este în general relativ redus sau, în cazul anului trecut, această lună poate înregistra chiar un mic excedent bugetar. Astfel, combinaţia emisiuni de titluri de stat, instrumente scadente şi execuţia bugetară se pare că va reduce lichiditatea sistemului bancar cu aproximativ 2 miliarde de lei în iunie”, se spune într-o analiză ING Bank.
Potrivit calculelor analiştilor băncii, acest mix de factori a sporit lichiditatea cu circa 2,5 miliarde de lei în ultimele trei luni.
„Această situaţie înrăutăţeste perspectivele ratelor de dobandă pe termen scurt, însă impactul s-ar putea să fie vizibil în piaţa abia în a doua parte a lunii iunie” consideră analiştii ING Bank.
Ministerul Finanţelor a atras în luna mai 3,75 miliarde lei prin plasarea de obligaţiuni şi certificate de trezorerie, sub împrumuturile din luna aprilie, care au totalizat 5 miliarde lei.
De la începutul anului, Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat de pe piaţa internă 24,67 miliarde lei, la care se adaugă emisiuni în valută, interne şi externe, de 1,084 miliarde de euro şi 1,5 miliarde de dolari.