Pentru luna octombrie, administratorii datoriei publice au planificat împrumuturi de 4,75 miliarde lei, însă au atras 5,25 miliarde lei.
În luna noiembrie, ajung la scadenţă emisiuni de certificate de trezorerie de 2,2 miliarde lei şi o emiune în valută de 1,32 miliarde de euro.
„Cele 2,2 miliarde lei scadente din această lună reprezintă doar titluri pe termen scurt (până la un an), în vreme ce planul prevede o maturitate medie ponderată la volum a emisiunilor de peste patru ani, care este deja un pas semnificativ faţă de precedenta medie de trei ani din octombrie. Totuşi, emisiunile nete de titluri de stat în valoare de 2,2 miliarde lei din planul pentru această lună nu vor afecta imediat condiţiile de lichiditate”, arată un raport ING Bank emis vineri.
Prima operaţiune din noiembrie va fi derulată luni, când Finanţele vor scoate la vânzare obligaţiuni pe 10 ani, prin care urmăresc să atragă 800 milioane lei. A doua zi, 5 noiembrie, urmează o licitaţie suplimentară pentru oferte necompetitive, cu o valoare indicativă de 80 milioane lei.
Finanţele vor să atragă în ultimele trei luni din acest an între 13 şi 15 miliarde lei, aproximativ dublu faţă de suma atrasă în perioada iulie – septembrie, de 7,543 miliarde lei. Între 2,5 şi 4 miliarde lei din suma vizată pentru ultimul trimestru din acest an ar urma să fie vânzarea de certificate de trezorerie, iar diferenţa, de 10,5 – 11 miliarde lei, va fi acoperită prin emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi între 3 şi 10 ani.
De la începutul anului, ministerul a împrumutat de pe piaţa internă 39,611 miliarde lei, la care se adaugă emisiuni în valută, interne şi externe de 3,07 miliarde de euro şi 1,5 miliarde de dolari.