Finanţele au respins a doua oară consecutiv ofertele băncilor pentru vânzarea de obligaţiuni de stat

Ministerul Finanţelor Publice a respins din nou ofertele băncilor la licitaţia pentru vânzare de obligaţiuni, considerând prea ridicate randamentele cerute, pentru a doua oară consecutiv în ultimele zece luni.
Economica.net - mar, 25 iun. 2013, 11:55
Finanţele au respins a doua oară consecutiv ofertele băncilor pentru vânzarea de obligaţiuni de stat

Finanţele au vrut să împrumute 300 milioane lei prin vânzarea de obligaţiuni cu maturitate la zece ani. Ordinele de subscriere plasate pentru această licitaţie au cumulat 360 milioane lei.

Analiştii ING Bank au arătat încă de dimineaţă că Finanţele ar putea respinge din nou ofertele băncilor, având în vedere că suma planificată este mică, dar şi randamentele ridicate la care titluri cu scadenţă apropiată sunt tranzacţionate pe piaţa secundară.

„Scadenţa îndepărtată, suma planificată redusă – 300 milioane lei, emisiunile ridicate din prima jumătate a anului, împreună cu randamentele de circa 5,6% din piaţa secundară, cu aproape 60 pb (0,6 puncte de bază – n.r.) peste randamentul mediu atins la ultima licitaţie pentru instrumentul respectiv din urmă cu o lună (5,03% pe an – n.r.), ar putea reprezenta destule motive pentru Ministerul Finanţelor pentru a aştepta condiţii mai bune pentru emisiuni de titluri”, au afirmat analiştii într-o notă.

Randamentele au urcat constant în ultima lună, pe fondul renunţării investitorilor străini la obligaţiunile denominate în monedele regionale şi, implicit, la cele în lei, pe fondul îngrijorărilor că Fed ar putea reduce programul de achiziţii de obligaţiuni destinat stimulării economiei.

Finanţele au planificat pentru luna iunie doar licitaţii de vânzare de obligaţiuni, fără certificate de trezorerie, în sumă de 2,98 miliarde lei, în scădere cu aproape 800 de milioane de lei faţă de luna mai.

Valoarea titlurilor care ajung la scadenţă în luna iunie, de 1,3 miliarde de lei, este cea mai redusă din ultimii aproape doi. Valoarea medie lunară a titlurilor ajunse la maturitate a fost în primele patru luni de 3,4 miliarde de lei.

De la începutul anului, Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat de pe piaţa internă 26,81 miliarde lei, la care se adaugă emisiuni în valută, interne şi externe, de 1,084 miliarde de euro şi 1,5 miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: Anul acesta România intră în Schengen și cu frontierele terestre. Nu plec din funcția de premier până nu intrăm în Schengen
Ciolacu: Anul acesta România intră în Schengen și cu frontierele terestre. Nu plec din funcția de premier până nu ...
Premierul Marcel Ciolacu, lider al PSD şi candidat al partidului în alegerile prezidenţiale, a declarat vineri, la Ploieşti, că anul acesta România va intra în spaţiul Schengen şi cu......
Poșta Română și-a înnoit flota cu 20 de mopede electrice (Video)
Poșta Română și-a înnoit flota cu 20 de mopede electrice (Video)
Poşta Română şi-a înnoit flota cu 20 de motoscutere electrice, acestea înlocuind vechea flotă de mopede, achiziţionată ...
Electrica raportează un profit EBITDA de peste 1 miliard de lei în primele nouă luni din 2024, în scădere cu 10,5%. Profitul net a depășit 302 milioane de lei
Electrica raportează un profit EBITDA de peste 1 miliard de lei în primele nouă luni din 2024, în scădere cu 10,5%. ...
Grupul Electrica raportează că în primele nouă luni ale anului 2024 a înregistrat un rezultat EBITDA în valoare de ...
Patria Bank raportează un profit net de 27,4 milioane de lei pentru primele nouă luni din 2024, în creștere cu 82%
Patria Bank raportează un profit net de 27,4 milioane de lei pentru primele nouă luni din 2024, în creștere cu 82%
Rezultatele financiare înregistrate de Patria Bank la 30 septembrie 2024 prezintă un profit net de 27,4 milioane de lei ...