Finanţele flexibilizează acordarea bonusului de dobândă la titlurile de stat pentru populaţie, indiferent de canalul de distribuţie
Potrivit unui comunicat al MFP, principalele schimbări vizează eliminarea restricţiei ca bonusul de dobândă să se acorde la scadenţă şi corelarea modificării aduse definiţiei bonusului de dobândă cu definiţia prospectului de emisiune, în timp ce acordarea bonusului de dobândă se va realiza din bugetul de stat în limita sumelor aprobate cu această destinaţie. De asemenea, va fi inclusă o primă de până la 100 de puncte la rata dobânzii la titlurile de stat pentru populaţie, indiferent de canalul de distribuţie, peste cotaţiile titlurilor de stat tranzacţionate pe piaţa interbancară.
Prin noile modificări, MFP are posibilitatea de a aproba momentul organizării selecţiei beneficiarilor bonusului de dobândă, înainte sau la scadenţa titlurilor de stat, eligibilitatea participanţilor şi a emisiunilor pentru care se acordă bonus de dobândă inclusiv emisiunile a căror perioadă de subscriere s-a încheiat şi seria de titluri nu a ajuns la scadenţă, modalitatea de acordare şi valoarea acestuia, termenul de plată al bonusului de dobândă şi alte elemente considerate relevante de către emitent.
Instrumentele utilizate pentru administrarea datoriei publice guvernamentale pot fi emise, în lei şi/sau valută de către MFP, în calitate de unic administrator al datoriei publice guvernamentale, prin accesarea pieţelor financiare interne şi externe.
Potrivit sursei citate, modificările se referă şi la efectuarea unor corelări între procedura contractării de împrumuturi prin plasamente private, cu procedura lansării emisiunilor de titluri de stat pe pieţele internaţionale, în cadrul Programului cadru de emisiuni – Medium Term Notes (MTN).
Astfel, plasamentul privat poate fi structurat în termeni de documentaţie contractuală ca şi o emisiune de titluri de stat pe pieţele internaţionale în cadrul Programului MTN; oportunitatea efectuării plasamentului privat se aprobă de către ministrul Finanţelor publice, în mod similar cu prevederile procedurii aplicabile lansării emisiunilor de titluri de stat pe pieţele internaţionale, având în vedere condiţiile şi termenii financiari ai acestuia, necesităţile de finanţare a deficitului bugetar şi de refinanţare a datoriei publice guvernamentale, precum şi alte aspecte strategice privind activitatea de finanţare şi implementarea strategiei de administrare a datoriei publice; mandatul de negociere a ofertei se supune aprobării ministrului finanţelor publice în cazul în care oferta este considerată avantajoasă şi/sau în funcţie de necesităţile de finanţare a deficitului bugetar şi refinanţare a datoriei publice guvernamentale; fiecare tranzacţie sub forma plasamentului privat se aprobă prin ordin al ministrului finanţelor publice; procedura de contractare a plasamentului privat se aplică inclusiv ofertelor de efectuare a plasamentului privat primite de MFP până la data intrării in vigoare a prezentei hotărâri.
Ministerul Finanţelor va lansa luni o emisiune de titluri de stat pentru populaţie cu o maturitate la doi ani şi o dobândă de 4,5%, a declarat vineri ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, la Palatul Victoria.
„A fost astăzi în Guvern o aprobare a unei hotărâri pentru anumite modificări pe care vrem să le aducem mecanismului de lansare de titluri de stat pentru populaţie, pentru că de luni, de săptămâna viitoare, se pot achiziţiona din nou de către populaţie astfel de titluri de stat. Este a treia emisiune pe care o lansăm, prima a fost pe cinci ani, a doua la trei ani şi a treia va avea maturitatea la doi ani de zile, cu o dobândă atractivă de 4,5%”, a spus Teodorovici.
El a precizat că va fi organizată şi o tombolă pentru a încuraja şi stimula posibilii investitori persoane fizice.
„Şi un element de noutate: va fi organizată şi o tombolă pentru a încuraja şi a stimula posibilii investitori persoane fizice, o tombolă care să aibă loc nu la scadenţa acestei emisiuni de titluri de stat ci după ce se finalizează subscrierea de către populaţie. O tombolă prin care să se răsplătească cei care vor să investească cu un bonus de dobândă de 5.000 de lei în cadrul unei tombole, pentru 1.000 de persone, care trebuie să aibă un minim de investiţii, de titluri de stat achiziţionate, de 500 de lei. Asta înseamnă că fie prin poşta, fie prin trezorerii, fie cumulat aceasta este suma minimă de achiziţionat pentru a putea participa la o astfel de tombola, care se va desfăşura imediat ce se va termina subscrierea, adică în cursul lunii decembrie”, a mai spus Teodorovici.
În data de 6 iulie 2018 s-a încheiat prima emisiune de titluri de stat pentru populaţie lansată de Ministerul Finanţelor Publice în cadrul Programului Tezaur – ediţia Centenar, cu o maturitate de 5 ani şi o dobândă de 5% pe an. Volumul total de subscriere atins a depăşit 786 de milioane de lei.
Cea de-a doua emisiune de titluri de stat din cadrul Programului Tezaur – ediţia Centenar, destinată exclusiv populaţiei a fost lansată pe 1 august 2018. Titlurile de stat au avut o valoare nominală de 1 leu, scadenţa la trei ani, şi o dobândă de 4,5%, iar veniturile aferente sunt neimpozabile.