Finanţele îi răspund lui Ponta: Codul fiscal spune să mărim taxele locale în 2013

04 10. 2012
ponta_cotidianul_ro_58585100_64620200_82113900

În concordanţă cu Codul Fiscal (articolul 292), o dată la 3 ani se actualizează nivelurile impozitelor si taxelor locale, ţinând cont de evoluţia ratei medii a inflaţiei de la ultima indexare. Codul Fiscal este elaborat conform normelor europene în domeniu şi orice guvern are obligaţia de a-l respecta, a fost răspunsul în scris al Finanţelor la declaraţiile premierului Ponta. 

 

Mai departe, Finanţele spun că proiectul Hotărârii de Guvern aflat în discuţie, care se referă la actualizarea nivelurilor impozitelor si taxelor locale tinand cont de evolutia ratei medii a inflatiei pentru anii 2010-2012, a fost elaborat de catre Ministerul Finantelor Publice la inceputul lunii martie 2012.

 

Rata medie a inflaţiei înregistrată pentru perioada de 3 ani de la ultima indexare, respectiv pentru perioada 2010-2012, este de 16,05%, procent cu care ar urma să crească şi taxele locale în 2013.

 

„În acest context, avand in vedere prevederile legale racordate la cele europene si faptul ca guvernarile anterioare nu si-au respectat obligatiile asumate, in prezent Ministerul Finantelor Publice procedeaza la actualizarea proiectului de Hotarare de Guvern precum si la asigurarea respectarii cerintelor legale de dialog social si dezbatere publica”, spun azi Finanţele.

 

„Când am văzut ştirea, căci eu n-am văzut propunerea, l-am sunat pe domnul Florin Georgescu şi am spus: ‘Domnule, aţi înnebunit, ce aveţi?’. El a spus că nu ştie nimic şi că-l sună pe Liviu Voinea. Îl sună pe domnul Liviu Voinea care spune ‘nu ştiu nimic’. Că aşa este la Ministerul Finanţelor, este ca ‘într-o scrisoare pierdută’. După care, m-au sunat înapoi, în aceeaşi ordine ierarhică şi mi-au explicat. Sigur, discuţia nu a fost aşa de veselă cum v-o descriu eu. O dată la trei ani, conform legii, autorităţile locale au voie, nu obligaţia, să actualizeze taxele locale cu inflaţia. O dată la trei ani. Pentru asta, Ministerul Finanţelor dă o hotărâre care spune cât este inflaţia şi cât este maximul cu care pot să mărească, după care, de la anul, primarul, dacă consideră că are nevoie de mai multe venituri, împreună cu consiliul local, (…) poate să mărească anumite taxe”, a spus Ponta aseară.