USL a solicitat miercuri demisia de urgenţă a ministrului Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, pe motiv că acesta ar fi minţit în legătură cu presupusa cerere de majorare a taxelor şi impozitelor locale venită din partea primarilor, USL calificându-l „incompetent, iresponsabil şi mincinos”.
„Majorarea cotelor adiţionale la impozitele şi taxele locale a fost solicitată de către asociaţiile municipiilor, oraşelor şi comunelor din România la întâlnirile conducerii Ministerului Administraţiei şi Internelor cu reprezentanţii acestor organizaţii. Ca urmare a acestor întâlniri Ministerul Administraţiei şi Internelor a transmis, conform prevederilor legale, către Ministerul Finanţelor Publice solicitările asociaţiilor municipiilor, oraşelor şi comunelor din România prin adresele: adresa nr.1019750/DPFBL/09.12.2011 prin care se transmite solicitarea Asociaţiei Comunelor din România de majorare a cotelor adiţionale la impozitele şi taxele locale în cadrul întâlnirii pe care aceştia au avut-o, în data de 22.11.2011 cu reprezentanţii Ministerului Administraţiei şi Internelor; adresa nr.1019809/DPFBL/19.12.2011 prin care se transmit solicitările, domnului Emil Drăghici, primarul comunei Vulcana Băi şi preşedinte al Asociaţiei comunelor din România, domnului Teodor Dumitru Banciu, primarul oraşului Sălişte şi preşedinte al Asociaţiei oraşelor din România şi a domnului Tudor Pendiuc, primarul municipiului Piteşti şi preşedinte al Asociaţiei municipiilor din România, de majorare a cotelor adiţionale la impozitele şi taxele locale de la 20% la 50%. Prin adresa nr.101/06.12.2011 transmisă la Ministerul Finanţelor Publice de către preşedintele Asociaţiei comunelor din România, domnul Emil Drăghici, se solicită modificarea art.287 din Legea 571/2003 privind codul fiscal în ceea ce priveşte modul de stabilire a cotelor adiţionale la impozitele şi taxele locale„, se arată într-o informare de presă transmisă de Ministerul Finanţelor Publice.
Potrivit USL, autorităţile locale, în general, şi Asociaţia Municipiilor din România, în special, nu au solicitat Guvernului majorarea de la 20% la 50% a limitei până la care pot fi crescute taxele locale şi la nivel local s-au adoptat deja hotărâri prin care taxele nu se vor modifica în 2012 faţă de nivelul din 2011.
„Ministrul Ialomiţianu a încercat să legitimeze printr-o minciună intenţia Guvernului din care face parte de a lovi din nou în populaţie şi de a băga încă o dată mâna în buzunarele românilor. Aceasta este o nouă dovadă a faptului că politicile înguste ale austerităţii, pe care actuala putere continuă să le promoveze sunt falimentare„, menţionează USL.
Ialomiţianu a anunţat marţi, într-o întâlnire cu presa, că propunerile de majorare a taxelor locale au venit chiar din partea reprezentanţiilor primarilor, adică a asociaţiilor de profil, fără să precizeze clar care dintre asociaţii a făcut aceste solicitări.
Ialomiţianu a afirmat doar că există două propuneri, una de eliminare a pragului maxim de majorare, de 20% pe an, iar cea de-a doua de creştere a pragului de la 20% la 50%. Ministrul Finanţelor a arătat că are obligaţia să prezinte Guvernului solicitările, precizând totodată că prima propunere nu are nicio şansă de a fi aprobată, întrucât Ministerul Justiţiei consideră că o astfel de măsură ar fi neconstituţională.
Prin precizările transmise miercuri presei, Ministerul Finanţelor Publice nu probează veridicitatea declaraţiei ministrului Ialomiţianu, ci mută, practic, responsabilitatea la Ministerul Administraţiei şi Internelor.
De remarcat că singura menţiune directă, respectiv adresa transmisă Ministerului Finanţelor de către preşedintele Asociaţiei comunelor din România, Emil Drăghici, nu precizează care a fost în fapt solicitarea cuprinsă în document.