Finanţele promit să rezolve „în câteva săptămâni” situaţia contribuţiei la sănătate pentru persoanele fără venituri
„Ministerul Finanțelor Publice a inițiat în ședința de Guvern de astăzi discuția în vederea modificării prevederilor Articolului 180 din Codul Fiscal, care reglementează contribuția la asigurările de sănătate pentru persoanele fără venituri, în sensul eliminării caracterului obligatoriu al acesteia” se arată într-un comunicat al Ministerului de Finanţe.
„Reamintim că, în prezent, persoanele care nu pot dovedi plata contribuției la asigurările de sănătate sunt obligate, pentru a obține calitatea de asigurat, să achite contribuția legală pe ultimele 6 luni, în cuantum lunar de 5,5% din salariul minim, în cazul în care nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescripție privind obligațiile fiscale”, mai spun Finanţele.
„Potrivit noului Cod Fiscal, aprobat de Parlament și publicat în Monitorul Oficial în data de 10.09.2015, persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor pentru care se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate și nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuției se suportă din alte surse datorează, lunar, contribuția la asigurările sociale de sănătate și au obligația să solicite înregistrarea la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care se încadrează în această categorie”, explică Ministerul de Finanţe.
Ministrul Anca Dragu spune că legislaţia va fi modificată în urma discuţiilor din Guvern.
„Măsura poate avea un impact negativ semnificativ asupra unor anumite categorii defavorizate de contribuabili. Mă gândesc, în special, la persoanele cu venituri ocazionale, mai mici decât salariul minim pe economie. În general, dorim să evităm situația în care costul colectării unor taxe și impozite depășește sumele încasate la bugetul general consolidat. Luăm în calcul îmbunătățiri ale Codului Fiscal și ale normelor metodologice aferente, în special pentru a veni în sprijinul contribuabililor și a eficientiza sistemul de colectare, fără majorarea taxelor și a impozitelor. Discuția inițiată astăzi va avea, cu siguranță, rezultate în următoarele săptămâni”, a spus ministrul, în comunicat.
Şi Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat în cursul zilei de miercuri că veniturile pe care statul le-ar obţine din aplicarea contribuţiei la sănătate asupra românilor fără câştiguri ar fi mult mai mici decât cheltuielile pe care le-ar avea statul pentru a strânge banii. „Guvernul intenţionează mai multe modificări la Codul Fiscal. Este un semn de întrebare dacă obligarea la plată a contribuţiei a oamenilor fără venit respectă principiul justei împărţeli a poverii fiscale. Iar costurile pentru colectarea acestora par a fi mai mari decât veniturile pe care le-ar obţine statul. Nu vom vâna oamenii prin ţară. Vom încerca, in perioada următoare să clarificam acest caracter de obligativitate a acestei contribuţii, dar acest guvern o sa vrea în continuare creşterea bazei de impozitare”, a declarat Dan Suciu.
“În legătură cu persoanele fără venituri declarate, dacă privim art. 180 (din Codul Fiscal – n.red.), vedem un fel de obligativitate care resultă din acest articol şi care este discutabil. Vom face până la sfârşitul lunii ianuarie o analiză în legătură cu sustenabilitatea acestui articol, atât din punct de vedere fiscal, cat si constitutional”, a mai spus Suciu.
Acesta a adăugat că, în cazul în care se va decide modificarea acestui articol, nu va exista un impact bugetar, întrucât la construcţia bugetului nu s-a luat în calcul plata acestei contribuţii de către persoanele care nu realizează venituri.
‘Nu va fi un impact bugetar în cazul în care se va ajunge la concluzia că va trebui să facem o modificare substanţială, pentru că nu au fost luate în calcul contribuţiile la sănătate ale persoanelor fără eventuale venituri declarate – cele trei milioane care se tot invocau – aşa că nu vor exista costuri suplimentare şi nu va avea impact bugetar o eventuală decizie de a transforma articolul respectiv într-unul cu un caracter opţional mai bine conturat’, a explicat Suciu.
Anul trecut, doar 165.900 de români fără venituri au plătit CASS la salariul minim brut pe ţară. 3,36 de milioane de români majori, înscrişi pe listele medicilor de familie, nu sunt asiguraţi la sănătate, au comunicat în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET oficialii CNAS.
La 1 iulie, România avea 5,6 de milioane de persoane asigurate la sănătate, pentru care nimeni nu plăteşte CASS. Majoritatea sunt copii (3,78 milioane), coasiguraţi (peste 870.000 de persoane), tineri cu vârste până la 26 de ani, elevi, studenţi care nu realizează venituri din muncă (peste 355.000 de persoane), potrivit datelor pe care ni le-a transmis CNAS.
Pe de altă parte, pentru 2,97 milioane de persoane asigurate la sănătate, statul virează contribuţia la fondul de sănătate, dar din banii contribuabililor. Majoritatea sunt pensionari cu venituri mai mici de 740 lei pe lună (2,25 milioane de persoane), beneficiari de ajutor social, precum şi şomeri.