‘Pentru anul 2015, plafonul alocat Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi a fost de 350 de milioane de lei. Propunerea pentru anul 2016, în ceea ce priveşte plafonul garanţiilor care pot fi emise, este suma de 100 de milioane de lei din diferenţa neutilizată din plafonul alocat pentru anul 2015. Pentru nivelul plafonului, s-au luat în considerare evoluţia Programului şi aspectele relevate de implementarea acestuia, precum şi gradul redus de utilizare a plafonului în cursul anului 2015’, se arată într-un comunicat al MFP transmis, marţi, AGERPRES.
În plus, prin legislaţia aferentă s-a avut în vedere şi minimizarea costurilor la beneficiar, prin stabilirea unui nivel maximal al dobânzii aferente creditelor acordate în cadrul Programului (ROBOR la 6 luni, plus o marjă de maximum 3% pe an), iar garanţia statului rămâne de maximum 50% din finanţarea acordată.
Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi prevede că persoanele fizice pot achiziţiona un singur autoturism nou al cărui preţ de achiziţie să nu depăşească suma de 50.000 de lei. Prin Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, se încurajează achiziţia de autovehicule situate în palierele joase de preţ sau maşinile puţin poluante cu litraj mic şi consum redus de combustibil.
În plus, la data solicitării creditului garantat, beneficiarul Programului are vârsta de minimum 18 ani şi capacitate deplină de exerciţiu. De asemenea, beneficiarii trebuie să dispună de un avans de minimum 5% din preţul de achiziţie a autoturismului nou, care în noua formulă poate fi susţinut cu ajutorul primei de casare obţinută pentru o maşină veche. În 2015, valoarea primei de casare a fost stabilită la 1.500 de euro. De asemenea, beneficiarul se obligă să asigure autoturismul printr-o poliţă de asigurare de tip CASCO.
Potrivit MFP, prin autoturism nou se înţelege un autovehicul definit conform OUG 27/2011 privind transporturile rutiere, produs în spaţiul intracomunitar sau provenit din import, care îndeplineşte cel puţin cerinţele minime ale standardului EURO 5, achiziţionat de la persoane juridice care au ca obiect de activitate vânzarea autovehiculelor şi al cărui preţ de achiziţie nu depăşeşte suma de 50.000 de lei, la care se adaugă TVA după caz.
‘Din cauza timpului mai îndelungat de care au avut nevoie finanţatorii parteneri pentru a-şi definitiva şi aproba normele interne de creditare, precum şi a perioadei scurte avută la dispoziţie pentru promovarea facilităţilor oferite prin Program în rândul potenţialilor beneficiari, a fost înregistrată o întârziere în demararea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, implicit o utilizare în proporţie foarte redusă a plafonului aprobat pentru anul 2015, condiţiile de creditare ale acestuia fiind foarte apropiate de cele ale pieţei financiare. Astfel, până la data de 30.11.2015, au fost acordate 187 de garanţii în valoare totală de 3,125 milioane de lei’, precizează MFP în comunicat.