Finanţele schimbă modul de calcul al impozitului pe gaze, ca să poată lua bani şi după liberalizarea de la 1 aprilie

Ministerul Finanţelor a elaborat proiectul de act normativ prin care se stabileşte cum vor fi taxaţi producătorii şi furnizorii de la gaze de la 1 aprilie, moment la care preţurile de achiziţie ale gazelor naturale din producţia internă destinate populaţiei şi producătorilor de energie termică vor fi liberalizate.
Economica.net - joi, 30 mart. 2017, 07:00
Finanţele schimbă modul de calcul al impozitului pe gaze, ca să poată lua bani şi după liberalizarea de la 1 aprilie

Producătorii de gaze naturale plăteau, până în momentul liberalizării pieţei, un impozit de 60%. Conform Ordonanţei de Guvern nr. 7/2013, „operatorii economici, inclusiv filialele acestora şi/sau operatorii economici aparţinând aceluiaşi grup de interes economic, care desfăşoară efectiv atât activităţi de extracţie, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale extrase din România pe teritoriul naţional, în marea teritorială, în zona contiguă şi/sau zona economică exclusivă a României din Marea Neagră, sunt obligaţi la calcularea, declararea şi plata impozitului asupra veniturilor suplimentare obţinute că urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale, impozit stabilit în condiţiile prezenţei ordonanţe. Impozitul prevăzut la alin. (1) este de 60% din veniturile suplimentare”.

Metodologia de calcul a impozitului utilizează, acum, preţul regementat de stat pentru gazele achiziţionate pentru populaţie.

Potrivit noului proiect de act normativ al Finanţelor, în baza de calcul a impozitului, preţul reglementat va fi înlocuit cu sintagma „PMPCC-preţul mediu ponderat al gazelor naturale din producţia internă corespunzătoare cantităţilor comercializate pe piaţa concurenţială pentru consumatorii casnici. În cazul în care tranzacţiile sunt încheiate pe pieşele centralizate de gaze naturale, PMPCC reprezintă preţurile gazelor naturale la care sunt încheiate tranzacţiile”.

Ministerul de Finanţe precizează că era nevoie de modificare pentru a putea impozita în continuare producătorii şi furnizorii de gaze şi după data de 1 aprilie, când, odată liberalizate preţurile, noţiunea de preţ reglementat la achiziţia de gaze nu mai există.

Tariful final al gazelor pentru populaţie va creşte cu 1-2% de la 1 aprilie, când preţul gazelor de producţie internă va fi liberalizat, a declarat, marţi, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energie (ANRE), într-o dezbatere pe această temă. 

„ANRE va continua să fixeze preţul final pentru consumatorii casnici de gaze. Preţul va fi stabilit anual, urmând ca eventualele diferenţe să fie recuperate anul următor”, a explicat Havrileţ. 

El a arătat că, în următoarele zile, până la sfârşitul săptămânii, ANRE va emite un ordin în care va aproba un preţ final reglementat pe care furnizorii pentru piaţa reglementată vor trebui să îl respecte. 

„Practic, în ceea ce priveşte preţul final, de la 1 aprilie va fi o ajustare modică de 1-2% pentru consumatorii casnici pentru întregul an gazier de acum încolo până la 1 aprilie 2018. Dacă în această perioadă vor fi diferenţe mari faţă de preţul pe care îl stabilim acum, vom discuta la momentul respectiv dacă este nevoie sau nu de o nouă ajustare, dar nu mai puţin de 5%. Nu discutăm decât dacă vor fi diferenţe mai mari de 5% faţă de acest preţ”, a subliniat şeful reglementatorului. 

Havrileţ a mai spus că ANRE va calcula preţul final de la 1 aprilie pornind de la preţul actual de 60 de lei pe MWh pentru gazele de producţie internă, însă, pe viitor, autoritatea nu va mai putea da preţuri de referinţă. 

Te-ar mai putea interesa și
Joe Biden a blocat tranzacția de 14,9 miliarde de dolari prin care Nippon Steel cumpăra U.S. Steel
Joe Biden a blocat tranzacția de 14,9 miliarde de dolari prin care Nippon Steel cumpăra U.S. Steel
Președintele american Joe Biden a blocat vineri tranzacția prin care grupul Nippon Steel cumpăra pentru suma de 14,9 miliarde de dolari U.S. Steel, invocând îngrijorări de securitate......
Armata rusă anunță că a interceptat opt rachete ATACMS, de fabricație americană, lansate de Ucraina
Armata rusă anunță că a interceptat opt rachete ATACMS, de fabricație americană, lansate de Ucraina
Armata rusă a afirmat sâmbătă că ar fi interceptat opt rachete americane ATACMS lansate de Ucraina asupra teritoriului ...
România a asigurat, ieri, aproape 60% din consumul de energie electrică al Republicii Moldova
România a asigurat, ieri, aproape 60% din consumul de energie electrică al Republicii Moldova
Peste 58% din consumul de energie electrică al Republicii Moldova din ziua de 3 ianuarie a fost asigurat de importurile ...
Departamentul de Justiție al SUA a solicitat Curții Supreme să respingă cererea lui Trump de a amânare a judecării legii privind interzicerea TikTok
Departamentul de Justiție al SUA a solicitat Curții Supreme să respingă cererea lui Trump de a amânare a judecării ...
Departamentul de Justiție al SUA (DOJ) a îndemnat vineri seara Curtea Supremă să respingă cererea președintelui ales ...